Блог

Как високото кръвно поврежда мозъка и паметта

Как високото кръвно поврежда мозъка и паметта

 За да останете с бистър ум на стари години, е нужно да поддържате кръвното си налягане в нормални граници. Ново проучване,публикувано в списание Neurology, установява, че възрастните, които са имали високо кръвно налягане по време на средната възраст е по-вероятно да имат по-слаба памет в напреднала възраст. Оказало се, че тези хора на старини имат по-малки мозъци, по-малко сиво вещество и по-ниски резултати от измерване на памет и мислене.

 

Научете как да подсилете паметта си с холин

 

Учените обясняват, че кръвоносните съдове са необходими да доставят кръв и хранителни вещества към мозъка, а високото кръвно налягане създава стрес, който може да отслаби съдовете с течение на времето. Резултатът е лошо кръвоснабдяване и увреждане на тъканите на мозъка. Оказва се, че дори хората да успеят да свалят кръвното си на средна възраст, то вече са настъпили промени в артериите, които могат да повлияят на паметта и на процесите на мислене на стари години. Ако повредата на кръвоносните съдове от високото кръвно налягане е достатъчно сериозна, тя става необратима.

 

Знаете ли, че бирата помага за регулиране на кръвното налягане

 

Дори „напреднала възраст” да звучи за вас отдалечено, трябва да обърнете внимание на следния факт: за да помогнете на мозъка да остане здрав, е необходимо да поддържате кръвно налягане около 120/80.



Ако имате проблем с кръвното налягане, се консултирайте с кардиолог.

 

Използвайте тези съвети за естествен контрол над кръвното налягане:

 

Фитнес ходене. Пациенти с хипертония, които практикуват ходене с високо темпо намаляват кръвното с почти 8 mmhg от горната и 6 mmhg от долната граница . Упражнението помага на сърцето да използва по-ефективно кислорода, така че то не се натоварва прекалено като изпомпва кръв. Необходими са около 30 минути интензивно ходене всеки ден. Опитайте се да увеличите скоростта или изминатото разстояние.

 

Дишайте дълбоко. Бавното дишане и медитативни практики като йога и тай чи намаляват стресовите хормони, които увеличават нивото на ренин - бъбречен ензим, който повишава кръвното налягане. Опитайте пет минути сутрин и през нощта. Вдишайте дълбоко и издуйте корема си. Издишайте и отпуснете цялото напрежение.



Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

 

Наблегнете на картофите. Изборът на богати на калий плодове и зеленчуци е важна част от програмата за понижаване на кръвното налягане. Стремете се към нивата на калий от 2000 до 4000 мг на ден. Топ източници на калий са картофи, домати, сок от портокал, банани, боб, грах, пъпеш, диня, пъпеш и сушени плодове като сини сливи и стафиди.



16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене


За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)

 

Внимавайте със солта. Мнозинството хора са чувствителни към натрия в готварската сол и това се отразява на кръвното им налягане. Трябва да се стремите към 1500 мг дневно, което е половината от средната доза сол, която поемаме. Избягването на солницата допринася само до намаляване на 15% от натрия в типичната диета. Внимавайте за натрий особено в преработените храни, готовите бульони и разтворимите таблетки. Подправяйте храната с лимон и естествени подправки. Научете още за опасността за здравето от солта!

 

Вземете Q10. Обобщение на 12 проучвания показва, че коензим Q10 намалява кръвното налягане с до 17 mmhg /10 mmhg. Антиоксидантът, необходим за производството на енергия, разширява кръвоносните съдове. Посъветвайте се с вашия лекар за прием на 60 до 100 мг Q10 до 3 пъти на ден.

 

Изберете чай вместо кафе. Участниците в изследване понижили със 7 единици кръвното си като пиели чай от хибискус (каркаде) три пъти дневно в продължение на 2 месеца. Учените смятат, че фитовеществата в хибискуса са отговорни за голямото намаление на кръвното налягане. Много билкови чайове съдържат хибискус – ако е изборен по-напред в съдържанието, това често показва по-висока концентрация на порция.

 

Работете (малко) по-малко. Престоят в офиса над 41 часа седмично повишава риска от хипертония с 15%, според проучване на Университета на Калифорния. Времената са трудни, но не пренебрегвайте нуждата от почивка, фитнес или време да си сготвите здравословна храна, коментират учените.


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.huffingtonpost.co.uk
Предишна статия
Още 22 тайни и съвети за живота – номер 16 е просто задължително

Още 22 тайни и съвети за живота – номер 16 е просто задължително

Следваща статия
Необичайни признаци, че страдате от стрес

Необичайни признаци, че страдате от стрес

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар