Блог

Какво трябва да знаете за нитратите?

Какво трябва да знаете за нитратите?

Неправилното използване на минералните торове в селското стопанство води до образуването на соли на азотна киселина в зеленчуците, т.нар. нитрати. След приемането им чрез храната, те се превръщат в червата в нитрити, които са силно токсични и канцерогенни. 
 

 

Най-много нитрати се натрупват в зелевите и зеленолистните растения. Ето защо, преди консумирането им, трябва да се погрижите да са добре почистени. 
 

 

Храни с най-високо съдържание на нитрати и радиоактивни вещества:

картофи, краставици, домати, репички, зеле, маруля, спанак, цвекло, моркови, ягоди, малини.
 

 

Какво да направим?

 

  • Когато приготвяте зеленчукови ястия, е добре да обелите предварително зеленчуците и то по-надълбоко (белете морковите, картофите, краставиците и др.)
  • Всички зеленчуци и листни култури, които използвате за салати, трябва да се накисват за около 20-30 минути в студена вода с 3 с.л. оцет или лимонов сок 
  • Преди да консумирате зеле или маруля, махнете поне два реда от горния им слой
  • При варенето на зеленчуци, съдържанието на нитратите намалява до 80%, а при консервирането, мариноването или приготвянето им в туршии – до 60% (те преминават в маринатата)
  • Не консумирайте увехнали или дълго престояли плодове и зеленчуци
  • Преди да сварите месото, можете да го накиснете в студена вода със сол за около 10-15 минути
  • През зимата за предпочитане е консумацията на замразени плодове и зеленчуци пред консервираните
  • Овкусявайте салатите си с лимон. Той пречи на превръщането на нитратите в нитрити
  • Не купувайте недоузрели плодове и зеленчуци (например тиква)


Признаци за нитратно натравяне:

 

  • Гадене и повръщане
  • Болки в корема
  • Кожни обриви, сърбеж, зачервявания
  • Главоболие и световъртеж
  • Нарушения в зрението


Съвет:
 

Метионинът е необходим за изхвърлянето на радиоактивните вещества от организма и се набавя от изварата, месото, рибата, яйцата и водораслите. Храната, която приемаме, трябва да бъде разнообразна и да включва достатъчно естествени витамини, които имат антирадиационно действие и повишават имунитета (шипки, магданоз, цитруси, семена, грах, орехи и др.). Приемът на прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове (от ябълки, круши, сливи, вишни, грозде и лимони) също спомага за бързото изхвърляне на токсините.

 

Свързани статии:

Как да се предпазим от нитратите?

Хитрини и съвети как да разпознаем и отстраним химията от плодовете и зеленчуците

Най-полезните плодове и зеленчуци

Кои зеленчуци да обработваме термично и кои не?

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Болниците с категории

Болниците с категории

Следваща статия
10 храни, богати на OMEGA 3

10 храни, богати на OMEGA 3

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар