Блог

Как да се предпазим от нитратите?

Как да се предпазим от нитратите?

Консумирането на зеленчуци в найлонови пликове крие риск от натравяне с нитрити, пише в една от книгите си д-р Емилова. Затова у дома може да вземем предпазни мерки, които да елиминират риска от приемане на нитрати и производни съединения.

 

Нитратите сами по себе си не са опасни за организма. Над определени нива те разширяват кръвоносните съдове и намаляват кръвното. Това обаче не води до проблеми, ако се консумират с мярка. При температурно или химическо взаимодействие те се превръщат в нитрити и стават хемотоксин. По този начин те проникват в организма и се свързват с хемоглобина като блокират функцията му да се свързва с кислорода. По този начин се блокира дишането на клетъчно-кръвно ниво. Така, след като в организма са проникнали нитрити, се появява гадене, задушаване, диария, посиняване, чувства се замайване, обща слабост, сърцебиене, понякога има и припадъци.

 

Състоянието е описано като метхемоглобинемия. В Германия то е установено при малки деца, хранени със спанак, който е бил съхраняван в съмнителни условия. Затова съхранението на зеленчуците и продуктите е от сериозно значение. То обаче не е единственият фактор. Добре е да имаме и друга техника на безопасност, ако искаме да се предпазим.

 

Няколко прости правила за предпазване от нитратите

 

  • Листните зеленчуци трябва да ги избираме свежи, тъмнозелени и по-дребни. Защото се натрупват нитрати в тях, което води до по-бързо увяхване и поява на жълти петна.
  • Затварянето им в найлонова торба и оставянето им на слънце или на топло място, създава среда за нитрити.
  • Ако ги съхраним в хладилника или в камерата, няма да се предизвика проблем, освен за вкусовите качества и водното съдържание на зеленчука.
  • Преди ядене може да накиснем листните зеленчуци в студена вода за 30 мин. (след 15 мин. сменяме водата) и накрая ги изплакваме. Нитратите са разтворими и осмозата може да ги изкара навън.
  • При листните зеленчуци нитратите най-често се срещат при проводящите цеви (кочана) и фотосинтезиращата площ (външните листа) .Най–добре е кочани и външни листа да се отстраняват.
  • Смята се, че витамин С има ефект за инхибиране на превръщането от нитрати в нитрити. Затова се препоръчва зеленчуците да се комбинират с цитруси и домати, или други плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамин С.
  • Най-добре е да съхраняваме зеленчуците в хладилника и фризера, но не за повече от половин година.

 

Против нитрати, не използвайте найлонови пликове и не размразявайте в микровълнова

 

  • Не използвайте найлоновите пликове, освен ако не са за вакуумиране и замразяване, и не размразявайте в микровълнова, най-добре размразяването да е на стайна температура.
  • Заинтересувайте се от съдържанието на нитрати в питейната вода във вашия град, при нужда я заменете с минерална.
  • Може да накисвате и други рискови продукти като месото. Картофи, тиквички и подобни зеленчуци режете наполовина при накисване. Краставици, картофи и тиквички най–добре ги обелете, защото нитрати се съдържат най-много в кората.
  • Ако варите зеленчуци, изливайте първата вода, след като е станала вече гореща.

 

За справяне с нитратите помага накисването на зеленчуците

 

  • Внимавайте с колбаси и консерви.
  • Обърнете внимание на външния вид – зеленчукът с повече нитрати омеква по бързо и се втечнява.
  • Когато купувате зеленчуци, избирайте тези, които са здрави, чисти, свежи, твърди, без неприятен мирис и вкус.

 

Вредните ефекти от нитратите са потвърдени, но механизмът на увреждане не е доказан. Въпреки това, малко повече предпазливост, и добра хигиена на храненето, никога не е излишна.

 

Полезни навици могат както да улеснят готвенето и работата в кухнята, както и да предпазят здравето ни. Нитратите съществуват, но от нас самите зависи дали кошмарът на техните вредни въздействия ще остане за нас само лош спомен от миналото.

 

Автор: agronovinite.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
thefitvault.com
Предишна статия
Първият очен преглед - на 6-ия месец след раждането

Първият очен преглед - на 6-ия месец след раждането

Следваща статия
Чудодеен извор лекува нерви, очи и кожа

Чудодеен извор лекува нерви, очи и кожа

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар