Блог

Избирайте козметика за косата и тялото без натриев лаурил сулфат

Избирайте козметика за косата и тялото без натриев лаурил сулфат

Натриев лаурил сулфат (SLS) е химичен агент с разпенващ агент, който е обект на контрол поради проблеми с безопасността и потенциална токсичност. Може да се намери в продукти, които ползваме всеки ден за личната ни хигиена и грижа за тялото. Такива продукти са пастата за зъби, шампоани, лосиони, сапуни за лице и тяло и други. 

 

 

 

Натриевият лаурил сулфат е препарат, който е предназначен за употреба в потребителски продукти. Преди това, обаче, е бил продаван като индустриален препарат, използван предимно за почистващи препарати и обезмаслители. В днешно време може да се намери в продукти, които са в чест контакт с кожата на хората. 

 

 

 

Причината за това да се използва в толкова много продукти днес е, че потребителите очакват да намерят изобилие пяна в продукти, от които се очаква да почистват добре. Той е един от най-произвежданите химикали в САЩ, тъй като много компании го използват като евтин разпенващ агент.

 

 

 

SLS дразни кожата и нарушава естествения баланс

 

 

 

SLS изсушава косата и кожата, поради силните си миещи свойства. Можете да измиете също толкова добре кожата, устата и косата си, използвайки по-нежни за мембраните вещества. Има няколко мастни киселини, които работят за почистване на кожата, без да се нарушават деликатната киселина, която предпазва от външни елементи и токсини.

 

 

 

Натриев лаурил сулфат е идентифициран като един от основните кожни дразнители, които се използват в продукти за грижа за тялото днес. Той има способността лесно да прониква в дермални слоеве и влиза в кръвния поток. SLS лесно унищожава липидни слоеве, които поддържат кожата гладка и еластична.

 

 

 

SLS позволява на токсините да проникват в кожата, както и той самият е токсин

 

 

 

Често се използва като абсорбиращ агент, за да се даде възможност на други съставки, като витамини, овлажнители и минерали, да бъдат по-лесно депозирани под повърхността на кожата. Освен това, повечето сапуни, шампоани и овлажнители, които съдържат SLS също съдържат множество вредни химикали.

 

 

 

Това е още една огромна причина за безпокойство, тъй като това нарушава защитните слоеве на кожата. Когато използвате продукти с SLS, както и с други химически токсини и консерванти, вие „каните“ тези други токсини по-лесно да проникнат в кожата и да влезнат в кръвния поток.

 

 

 

SLS е открит в тъканите на мозъка, черния дроб, сърцето и други жизненоважни органи. Това категорично показва, че е задържан в дългосрочен план в няколко телесни тъкани.

 

 

 

SLS дразни и ерозира очите, венците и космените фоликули

 

 

 

Химикалът не се допуска като съставка в бебешки шампоан, поради своите дразнещи очите качества и други чувствителни мембрани. Продължителното излагане може да предизвика замъглено зрение и парене. То дори е било свързано със слепота в няколко случая.

 

 

 

Проучванията показват, че SLS може да предизвика и дразнене на венците. По-голямата част от пастите за зъби в търговската мрежа, го съдържат като разпенващ агент. Тези, които страдат от заболяване на венците или дразнене са показали, че се възстановяват много по-бързо при прекратяване на използването на SLS в своите продукти за устна хигиена.

 

 

 

SLS е свързан и със загуба на коса, както и с това, че може да предизвика възпаление и евентуално да увреди космените фоликули. Когато се използва в шампоаните, той може да изсуши косъма и да отнеме естествения му блясък.

 

 

 

Избягването на продукти с тази летливи разпенващи агенти става лесно. Сега има сапуни, шампоани, пасти за зъби, както и други продукти за лична хигиена, които предлагат по-здравословни и по-щадящи кожата опции.

 

 

Свързани статии:

 

 

Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!

 

 

Доц. Жана Казанджиева: доколко са безопасни съставките оксибензон и ретинил палмитат във фотозащитната козметика и тяхната алтернатива

 

 

Внимание! Продават опасни червила, пълни с тежки метали, във Варна

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тази съставка ще възстанови здравото състояние на бъбреците ви

Тази съставка ще възстанови здравото състояние на бъбреците ви

Следваща статия
Кефир от кокосова вода се бори със синдром на пропускливите черва, засилва имунната система и предотвратява рак. Как да го направим?

Кефир от кокосова вода се бори със синдром на пропускливите черва, засилва имунната система и предотвратява рак. Как да го направим?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар