Блог

Доц. Жана Казанджиева: доколко са безопасни съставките оксибензон и ретинил палмитат във фотозащитната козметика и тяхната алтернатива

Доц. Жана Казанджиева: доколко са безопасни съставките оксибензон и ретинил палмитат във фотозащитната козметика и тяхната алтернатива

На въпроса отговаря доц. д-р Жана Казанджиева от Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ "Александровска".


 

Фотозащитните средства се използват все повече и повече. С тяхна помощ се защитаваме основно от изгаряне. Заедно с големия избор на продукти на пазара дойдоха и въпросителните – какво съдържат фотофилтрите и има ли опасност за кожата при дълготрайното им приложение?


 

Оксибензон, или както още се нарича бензофенон 3, е органично съединение, често използвано във фотозащитната козметика. Основно се синтезира по изкуствен път, въпреки че прсъства и като естествена съставка в някои растения. Съставката оксибензон в козметиката осигурява добра фотозащита срещу ултравиолетовите Б и късите УВ-А лъчи. Освен че е един от широко използваните фотозащитни филтри, оксибензонът може да се открие и в лакове за нокти, лакове за коса и козметични средства. Там се използва като фотостабилизатор и предпазва продуктите от промяна на цвета при дълготрайно излагане на слънчевата светлина.


 

Страховете от оксибензона се появиха след публикуването на няколко научни проучвания върху животни. Според тези проучвания оксибензонът прониква през кожата в човешкото тяло и действа подобно на хормон (антиандрогенно и естрогенно действие). Допълнително се изнесоха данни, че оксибензонът може да увреди клетките и да доведе до отделяне на свободни радикали. Всички тези опити доведоха до голям спор в научните среди. Много учени не са съгласни с твърденията за "опасния оксибензон".


 

Американската академия по дерматология обяви че оксибензонът е сигурно фотозащитно средство, одобрено от агенцията по лекарствата през 1978 г. Защитниците на оксибензона изтъкват, че веществото е нетоксично и това е доказано при много опити с животни. Разрешеното ниво за САЩ е 6%, а за Европейския съюз - 10%. Оксибензонът е разрешен в САЩ за употреба и при деца над 6-месечна възраст.


 

Единственото със сигурност доказано странично действие на оксибензона е свързано с фотоалергиите. Това всъщност е "най-алергичният химикал", сравнен с всички останали фотозащитни средства. При съмнение за алергия към оксибензон се прави специално алергологично тестване. Смята се, че около една четвърт от алергиите към фотозащитни средства се дължи точно на оксибензон.


 

Друго предупреждение на работната група за защита на околната среда засяга ретинил палмитата. Ретинил палмитат, или витамин А палмитат, е естер на витамин А и палмитиновата киселина. Отново научни проучвания доказват, че точно този тип витамин А може да увеличи риска от рак на кожата в областите, изложени на слънце. Данните се интерпретират също толкова трудно, както и при проучванията върху действието на оксибензон. Проблемът е, че тези проучвания са извършени върху опитни мишки и не са потвърдени при хора, информира в. 24 часа.


 

Винаги има избор, ако химикалите ни тревожат. Съществува фотозащита само с физични филтри – цинк и талк. Физичните филтри са подходящи за чувствителна кожа и са запазени основно за детската козметика. Трябва обаче да се знае, че този тип фотозащита оставя бял филм върху кожата и леко променя цвета.


 

Още:


 

Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!


 

Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си


 

Лютите чушки помагат за отлично здраве


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.thv11.com
Предишна статия
Как да открием здравословни проблеми по вида на ноктите

Как да открием здравословни проблеми по вида на ноктите

Следваща статия
Как да се отървем от ненужните килограми с динена диета

Как да се отървем от ненужните килограми с динена диета

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар