Блог

Запознайте се с един "супер-зеленчук" за супер здраве

Запознайте се с един "супер-зеленчук" за супер здраве

Къдравото зеле или кейл е така нареченият "супер-зеленчук" заради невероятните му лечебни въздействия върху организма. Трудно ще намерите здравословна диета, която не включва кейл. Разберете защо: 

 

Кале е истинска витаминоза бомба

 

То се считат за отличен източник на витамин K. Препоръчителната дневна доза от този витамин е 120 микрограма. За справка вареното къдраво зеле съдържа около 1000 микрограма в една чаша, както и 100 % от необходимата дневна доза витамини А и С. В състава на къдравото зеле влизат 10% манган, мед и витамин В6, както и 10 % от дневната нужда на организма от фибри.

 

Богат източник на омега-3 мастни киселини


Една порция къдраво зеле съдържа 121 милиграма омега-3 мастни киселини – това е значително количество от препоръчителния дневен прием, който е 500 милиграма. Омега-3 мастните киселини помагат на тялото да остане здраво, засилва имунитета, участва в изграждането на клетъчните мембрани, предпазва от сърдечни заболявания и инсулт.

 

Грижи се за здравето на сърцето


Къдравото зеле действа изключително благоворно върху състоянието на сърцето и сърдечно-съдовата система. Това си свойство дължи на високата си концентрация на фибри, калий, витамин С и В6. Калият е химичен елемент, който изпълнява важна функция върху здравето на сърцето. Колкото повече продукти, богати на калий, приемаме, толкова по-малък е рискът от развитие на инсулт.

 

Предпазва от онкологични заболявания

 

Изследвания доказват, че редовната консумация на къдраво зеле може да намали значително риска от рак на пикочния мехур, на гърдата, на дебелото черво, на яйчниците и на простатата. Това се дължи на високото съдържание на глюкозинолати и изотиоцианати (съдържащи се във всички кръстоцветни зеленчуци), които пречат на туморите да се развиват, като същевременно стимулират защитните механизми на организма.

 

Понижава лошия холестерол


Изследвания сочат, че къдравото зеле трябва да се готви на пара. Така то се свързва по-лесно с жлъчните киселини. Ефектът е повече от удивителен – понижаване на нивата на лошия холестерол.

 

Мощен антиоксидант

 

Освен че съдържа алфа-липоева киселина – антиоксидант, който има връзка с по-ниските нива на глюкозата при диабетици, къдравото зеле е заредено с изключително ценни за здравето флавоноиди като кверцетин и кемпферол. Тези антиоксиданти оказват мощно противовъзпалително действие върху организма. Същите участват и в регулиране на кръвното налягане, като понижават неговите високи стойности.

 

Свързани статии:

 

Кейл – за отслабване и срещу атеросклероза

 

Активните съставки в кейла се борят с рака

 

Най-добрите суперхрани, които да ядем, за да засилим имунната система

 

Източник: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Вдигнете имунитета си с този леснодостъпен плод

Вдигнете имунитета си с този леснодостъпен плод

Следваща статия
Победете акнето лесно и в домашни условия с тази рецепта

Победете акнето лесно и в домашни условия с тази рецепта

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар