Блог

Вдигнете имунитета си с този леснодостъпен плод

Вдигнете имунитета си с този леснодостъпен плод

Само бъзът превъзхожда шипката по способността си да предпазва имунната система. Шипката е плод с много повече предимства от вносни китайски и японски плодове от същия тип. През изминалите години се установи, че освен много витамин С, шипката съдържа и други вещества, които засилват имунитета. 

 

 

Шипката е ценен плод по всяко време, но става незаменима в сезона на грипа и простудите основно като чай. Или по-точно под формата на запарка от няколко замразени или сушени плодчета, за да се запазят веществата, които врящата вода би разрушила. Това съветва доц. д-р Мария Крачанова от Лабораторията по биологично активни вещества към БАН.

 

На противовъзпалителните ефекти на шипката се дължи и ролята им в профилактиката на артрита.

 

Ако имате вкус към планината, знаете, че в долните пояси до много късна есен може да се наберат шипки. Това, че вече прехвърча сняг, не е пречка. Студът даже помага да се запазят качествата им.

 

Количеството на витамините и минералите е по-значително в добре узрели плодове. Особено ако са набрани от храсти на по-голяма надморска височина. Обяснението е, че там почвите не са амортизирани от човешка дейност и съсипани от индустриални замърсявания.

 

При дълбоко замразяване ценните съставки се запазват най-пълноценно. Вкусът на пресните плодове обаче е приемлив за много малка част от хората. Хубавото е, че дори сушени или преработени, шипките са линк към добро здраве.

 

Много зависи от начините на преработка, но теоретично най-щадящо в домашни условия е да се приготви нектар без захар, като леко посварените плодове се претрият през цедка, за да се отделят семките, обясни доц. Крачанова. По желание вкусът може да се балансира с включване на други плодови нектари или сокове. Мармаладът от шипки също е много полезен, ако не прекалим с подслаждането му. Брашното от сушените плодове - пълно с биоактивни вещества, е удобно за добавяне в домашно приготвени десерти, супи, в кисело мляко и дори в хляб.


Всичко в плодовете на бодливия храст е полезно, дори семките - от тях става антиейджинг масло.

 

Най-високо в йерархията на полезността все пак стоят флавоноидите - вещества, които имат силна антиоксидантна активност. Зад тези познати за слуха, но често неразбирани думи стои свойството на определени молекули да неутрализират свободните радикали, които ни разболяват, и да засилват имунната защита. Потенциалът на шипката в тази насока е толкова мощен, че намалява дори риска от рак. Чрез сложни клетъчни механизми полифеноли от плода улесняват смъртта на мутирали клетки.

 

Най-познатото от защитните вещества са пигментните бета-каротини, от които организмът синтезира витамин А. Но плодът е източник и на ликопен, рубиксантин, зеаксантин, лутеин. Зарежда организма и с витамин Е, В1, В2, фолиева киселина. От него си набавяме основно хром, калий, калций, цинк, магнезий.

 

Пектинът в шипката изпълнява поне 4 главни роли. Най-универсалната полза, от която може да се възползва всеки, е имуномодулиращата им функция. Благодарение на нея укрепват защитните сили на организма. На второ място, тези разтворими растителни влакна са балсам за стомаха и червата особено за хора с гастрит, язва, колит. Пектините са природен начин да се регулира кръвната захар и това ги издига до надежден помощник при предиабет и диабет. С активно участие в метаболизма пектините, които по същество са полизахариди, доказано намаляват натрупването на мазнини. Значи - служат и като щит срещу напълняване.

 

ТРАДИЦИЯ

 

В Родопите правят газирания еликсир люто - една супернапитка от шипки в добавка с други диворастящи плодове като ябълки, круши, калина, сливи, дренки и др. според дърветата в района. Плодовете се киснат в изворна или преварена вода, в която се добавя и платнена торбичка със синапени семена или вишневи листа. Получава се изключително тонизираща, приятна и на вкус леко газирана напитка, разказа доц. Крачанова.

 

В някои селища не само за аромат, а и като консервант при приготвянето на студения извлек се слагат и няколко стръка босилек.

 

Леката ферментация се подпомага с претакане - позната от киселото зеле процедура.

 

Напитката не се нуждае от подслаждане - традиционната рецепта не включва захар. Но в последните години общата тенденция да се преследва свръхсладост намалява здравословния ефект и на лютото.

 

През зимата люто може да се приготви и от сушени плодове. По обясними причини то “узрява” по-бавно.

 

Свързани статии: 

 

Шипка – природното лекарство за десетки болести

 

Шипката – Пепеляшка на плодовете и царица на билките

 

Полезните свойства на шипката

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 10 чудодейни храни за отслабване

Топ 10 чудодейни храни за отслабване

Следваща статия
Запознайте се с един "супер-зеленчук" за супер здраве

Запознайте се с един "супер-зеленчук" за супер здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар