Блог

Горчивата рукола – афродизиак и антиоксидант

Горчивата рукола – афродизиак и антиоксидант

Зеленолистният зеленчук рукола е с много добри хранителни и здравословни качества, диетичен, ароматен, вкусен и силен афродизиак – какво друго можем да желаем от един зеленчук? Какво ние не знаем за нея?

 

Рукола (Eruca sativa) е тревисто многогодишно растение, което расте в поляните на Северна Африка,  Мала Азия и Европа. Въпреки че много пъти се описва като отглежданото глухарче, тя всъщност е доста по-различно растение, и не са в едно и също семейство дори. Дивата рукола е популярна още от древността и е започнало да се отглежда преди 20 години култивирано. Тя се нарича още „eruca“, „рукола“, „салата ракета“ и „градинска ракета“.

 

Рукола е с прекрасни хранителни, здравословни и диетични качества. Има леко горчив вкус и свеж аромат. От древни времена е известна като мощен афродизиак. За съвременните хора, с напрегнатия начин на живот, това е много полезно качество.

 

Хранителна стойност

 

Горчивата рукола е богата на важните витамини А, С и К, минералите – магнезий, калий, натрий, фосфор, органични киселини и дори на етерични масла. Необичайно е за листните зеленчуци, но тя има високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

 

Хранителна стойност на 100 г: 25 калории, 2.6 грама протеин, 3,7 грама въглехидрати, 0.7 грама мазнини, 1,6 грама фибри.

 

Ползи за здравето

 

От древни времена горчивата рукола се използва за бронхит, астма и скорбут, бори се с умората и тонизира организма. Тя помага при анемия, намалява нивата на кръвната захар, полезна е за кожата и възпалителните заболявания, подобрява метаболизма, силен антиоксидант е и помага за загубата на тегло.

 

Как да я изберем при пазаруване?

 

Първият важен фактор при избора на рукола или други листни зеленчуци е, че листата трябва да бъдат свежи. Трябва да се съхранява в хладилник и да се почиства и измива непосредствено преди консумация. Не се препоръчва да се реже с метален нож, тъй като съдържа витамин C, което може да доведе до окисляване и да се промени вкуса.

 

Как да се консумира рукола?

 

На салата – прясна рукола, едро нарязана и овкусена със зехтин, ябълков или балсамов оцет и пармезан на тънки ивици. Тя носи уникален вкус и аромат към всяка салата. Страхотна е в комбинация с каперси, пиньон, шам фъстък и кедрови ядки и е чудесно допълнение към пица и паста.

 

Свързани статии:

Полезната рукола – мощен антиоксидант срещу всякакви болести

Руколата – малкото зелено чудо на нашата трапеза

Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Домашна рецепта: перфектен антибактериален, антисептичен и антибиотичен крем

Домашна рецепта: перфектен антибактериален, антисептичен и антибиотичен крем

Следваща статия
8 фактa, заради които трябва да се ядат фурми

8 фактa, заради които трябва да се ядат фурми

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар