Блог

Брюкселско зеле – за отслабване и за борба с рака

Брюкселско зеле – за отслабване и за борба с рака

Често подценявано, полезното брюкселско зеле трябва да присъства по-често на трапезата ни, защото то е много полезно. Зеленчукът е богат на важни витамини за човешкото тяло. Половин чаша брюкселско зеле снабдява организма с 20 основни витамини, включително витамин С, много витамини от В групата и витамин А.

 

Половин чаша брюкселско зеле съдържа също 78 микрограма витамин К, мастно-разтворим витамин, който се синтезира от растенията и често се среща в зеленолистните зеленчуци. Витамин К играе важна роля в съсирването на кръвта и често се прилага на кожата да се ускори лечение или за намаляване на подуване и спукване.

 

Богато на уникални вещества полезното брюкселско зеле помага за редуциране на мазнините и се бори с рака

 

Ако обичате зеленчуци и искате да се възползвате от качествата им за отслабване и ликвидиране на течностите, задължително яжте брюкселско зеле. То е много богато на калий и притежава много свойства, които освобождават от излишните течности и помагат да отслабнете с няколко килограми. Брюкселско зеле е богато на калий – минерал, който стимулира работата на бъбреците. Този ефект помага срещу задържането на течности.

 

Полезното брюкселско зеле е с много малко калории, което го прави подходящо за всяка диета за отслабване. С този зеленчук може да се заситите много добре, без да има опасност за талията ви. Той съдържа много висок процент антиоксиданти, които подобряват работата на клетките и пречи на образуването на мастна тъкан. Неутрализира действието на някои токсини, които биха могли да образуват карцерогенни клетки в органи като черния дроб, стомаха, дебелото черво.
Можете да консумирате брюкселско зеле под много различни форми – на салати, супи, сокове, приготвено на пара и готвено.
Брюкселско зеле има и свойства за борба с рака. То е богато на глюкозинолати – съединения, които принадлежат към групата на фитохимикали, наречени изотиоцианати. Те стимулират програмираната клетъчна смърт в раковите клетки, а също и спомагат за премахването на потенциални канцерогени от организма. Изследователите обаче препоръчват приготвянето на брюкселско зеле срещу раковите клетки да става на пара или бърза термична обработка, за да се запазят неговите свойства за борба с рака.

 

Високо съдържание на фибри в зеленчука намаляват холестерола в кръвта, а от там и риска от сърдечно-съдови заболявания и дори предпазват от диабет тип 2. Полезното брюкселското зеле съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган.

 

Свързани статии:

Роднините на зелето пазят от опасни болести

4 рецепти за сок, които обръщат хода на диабет тип 2 само за седмица

Зеленчукът „суперзвезда” и „тайния” начин на консумация

Топ 10 пълни с протеин растения за здравословна диета

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Да ядем ли пангасиус?

Да ядем ли пангасиус?

Следваща статия
Яжте повече хумус, за да се насладите на тези шест ползи за здравето

Яжте повече хумус, за да се насладите на тези шест ползи за здравето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар