Блог

Да ядем ли пангасиус?

Да ядем ли пангасиус?

У нас с понятието „бяла риба” се има пред вид вкусно и качествено месо. Един от най-ценените видове риба е речната бяла риба в нашите водоеми. В много магазини се продават филета бяла риба от вноснатапангасиус, която е със съмнителни качества и произход. Щом месото й е бяло, би трябвало и рибата да е бяла и с добри хранителни и вкусови качества.

 

Вносният пангасиус е вид сом, който наричат още и бял сом, е типичен за Азия и се намира в по-големи количества в басейна на река Меконг.

 

Само че водите на тази река не са чисти. В нея се изливат отпадъци от всякакви производства и затова тя е богата на различни химикали, както пише сайтът econet.ru, цитиран от bigfish.bg, в нея присъства цялата Менделеева таблица, че и още малко химикали. Остава само да започне да свети на тъмно.

 

В някои страни по света в Америка и Европа, продажбата й за храна е забранена. Причината е, че водите на река Меконг има опасно високи нива на арсен, тежки метали, бактерии и много други химикали и хормони. Тя е една от най-замърсените реки в света. В нея са открити индустриални отпадъци, полихлорни бифеноли, ДДТ, инесктицида хлордан, препарата линдан, известен и като изомери на хексахлорциклохексан и други химикали.

 

В България тази риба се купува, защото цената й е относително ниска. Продължителната й консумация обаче води до увеличен риск от заболявания на черния дроб, на кръвта на други поражения по тялото. Въпреки забраната на контролните органи в другите страни, азиатските търговци продължават да я внасят, където успеят като в нашата страна например.

 

За рибите и всички водни обитатели е писано в Библията, кои от тях са добри за храна и кои не са добри. Така например риби и други водни животинки, които имат перки и люспи са добри за ядене от човека, останалите Творецът е предупредил, че не са добри за нашето здраве. Такива са водни обитатели са мидите, сомът, раците, акулите, есетровите риби, октоподите, калмарите, скаридите и други. Съвременната наука намира потвърждение на писаното в Библията  в книгата Левит глава 11-та. Така например в тези неудобрени морски и сладководни обитатели се намират повече химикали поети от водата, в която те обитават и други вредни вещества. Те като гъбите попиват повече токсини от околната среда. Подобна класификация има и за сухоземните животни.

 

И така, който се доверява и съобразява с Божиите наредби, поради своята вяра, ще се радва повече на здравето си, независимо дали знае какво има в тези животински храни. За вярата може да гледате във втория видео клип, а в първия за река Меконг и рибата пангасиус.

 

Свързани статии:

Риба и морски дарове: интересни факти

Време за риба и Омега 3

Храни за подобряване на настроението и енергията

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво включва добрата хигиена на стъпалата

Какво включва добрата хигиена на стъпалата

Следваща статия
Брюкселско зеле – за отслабване и за борба с рака

Брюкселско зеле – за отслабване и за борба с рака

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар