Блог

Активните съставки в кейла се борят с рака

Активните съставки в кейла се борят с рака

Кейлът става все по-популярен в последно време след като все повече хора откриват неговия добър вкус, но и научават повече за многото ползи за здравето, които може да донесе. Още доказателства показват, че една от тези ползи е намален риск от развитие на рак.

 

Ракът остава сериозна заплаха за здравето на хората и е един от топ 10-те убийци по света. Кейлът, обаче, е показан, че може да укрепва имунната система и също спира превръщането на някои лезии в ракови клетки; проучвания са показали, че това е случаят за орален, колоректален, рак на гърдата, на простатата, бъбреците и рак на хранопровода, някои от най-често срещаните налични форми на рак.

 

Активните съставки на кейла деактивират раковите клетки

 

Противораковите свойства на кейла произхождат предимно от колекцията му от активни съединения, включително индоли като I3C и изотиоцианати. Тези изотиоцианати са получени от глюкозинолати, на които е богат кейлът и за първи път са наблюдавани да имат противоракови свойства от китайски учени, които по-късно публикуват своите резултати в изтъкнатото списание Nature. В това проучване тези съединения са показали, че са в състояние да деактивират канцерогенните клетки и да увеличават способността на организма да ги детоксикира и премахва от тялото. Това проучване подбужда и други, които също са разгледали безбройните ефекти, които кейлът може да има върху намаляването на риска от рак.

 

Кейл и IgA

 

Имуноглобулин А (IgA), играе важна роля в имунната система на организма, тъй като е отговорен за поддържане на здравословна функция на пикочно-половата лигавица, дихателните и стомашно-чревни пътища, всички от които са много важни като първа линия на защита срещу нахлуващите патогени. Ако IgA е слаб, е по-вероятно лигавицата да бъде нападната от бактерии, вируси или други болестотворни агенти, и след това, те могат да навлизат в кръвния поток и да компрометират клетките. Това води до атипично клетъчно разделение и евентуално проправя пътя за рак. Активните съединения в кейла са в състояние да поддържат IgA и следователно цялостното здраве на тялото.

 

Накратко, ако някой се интересува от кейл (къдраво зеле) като хранително средства за намаляване на риска от рак, то яденето му пресен в салати или запарен е отличен начин за интегрирането му в нечия диета. Ако се наръси с малко кокосово масло и се добави суров нарязан чесън, тези здравословни храни ще засилят естествените противоракови ползи, които пазят тялото от това сериозно заболяване.

 

Така че помислете за добавяне на кейл към салати, супи, гювечи или други ястия за увеличаване на цялостния прием на този невероятен зеленчук. Активните му съставки ще спомогнат за засилване на естествените защитни сили на организма срещу рак и други хронични заболявания и ще дадат множество други ползи за здравето в процеса. Той наистина заслужава статуса си на една от най-голямите суперхрани.
 

 

Свързани статии:

Витамин С – плодове и зеленчуци с най-високи концентрации (рецепта)

Как да си правим зелени шейкове?

Добрите срещу лошите бактерии – война в чревната флора

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бум на конюнктивити

Бум на конюнктивити

Следваща статия
Папая за здрав черен дроб

Папая за здрав черен дроб

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар