Блог

Бум на конюнктивити

Бум на конюнктивити

Има бум на заболеваемост от конюнктивити, съобщиха вчера за „Труд” лични лекари и офталмолози. „Преди десетина дни имах по 4-5 случая на ден, тази седмица се увеличиха на 8-10, а следващата очакваме да станат по 15 на ден”, каза пред „Труд” д-р Десислава Димова, специалист по очни болести от столичния Медицински институт на МВР.

 

„Вирусните конюнктивити се разпространяват в този период на годината – след отшумяването на зимните дихателни инфекции и преди реда на летните чревни оплаквания”, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че малко от заболелите търсят специализирана помощ, затова болестта преминава „скрито” - не намира отражение в статистиката, макар повалените да са хиляди. „В масовия случай конюнктивитът преминава за около 4-5 дни, но е изключително неприятен”, каза още д-р Кунчев.

 

Най-честата форма е т.нар. фарингоконюнктивит, който започва с дразнене в гърлото, хрема и след това се появява дискомфорт в окото. „Характерното за вируса е, че първо атакува едното око и после се „прехвърля” на другото. Получава се зачервяване, отделя се секрет, а пациентът има чувството за чуждо тяло в окото”, обясни д-р Димова. Други симптоми са замъгляване на зрението и сълзене. В някои случаи се наблюдава възпаление на лимфните възли около шията и ушите.

 

Ако вирусът е много вирулентен (болестотворен), води до кръвоизливи в конюнктивата и по-сериозни усложнения като кератит. „Това е струпване на група вируси, които са проникнали в по-голяма дълбочина в роговицата. Тогава лечението може да продължи 1-2 месеца, а понякога и половин година”, посочи д-р Димова. При засягане на роговицата има опасност и от трайно намаляване на зрението.

 

Вирусният конюнктивит застига най-вече хората в активна трудова възраст и малките деца. Заразяването е по въздушно-капков или битов път и ако не се спазва добра хигиена. Малчуганите в яслите обичат да ближат и смучат играчки - ако преди това с тях в контакт е било болно дете, вирусът се предава лесно. При възрастните нежеланият резултат е същият, ако болен и здрав използват една и съща кърпа. В офисите, където са струпани много хора, инфектирането става чрез кихане.

 

Лечението на конюнктивита е локално - с противовирусни медикаменти. Много често се изписват и антибиотитични капки, защото има опасност от наслагване след вирусната инфекция и на бактериална.

 

Бактериалният конюнктивит отшумява за 4-5 дни, докато вирусният е по-продължителен. При него се наблюдава по-дълъг очен дискомфорт, което изисква и по-продължително поставяне на капките - около десетина дни, обясняват специалистите.

 

Свързани статии:

Билките помагат много при конюнктивит

Конюнктивит: Факти, симптоми и 6 домашни лека

Ако очите ви са зачервени и отделят секрет, не се самолекувайте

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Опитайте няколко вкусни рецепти за пречистване на организма

Опитайте няколко вкусни рецепти за пречистване на организма

Следваща статия
Активните съставки в кейла се борят с рака

Активните съставки в кейла се борят с рака

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар