Блог

Папая за здрав черен дроб

Папая за здрав черен дроб

Въпреки че все още не е толкова популярен у нас, този екзотичен плод – ароматната папая– все по-често присъства и на нашата трапеза. И има защо – той се числи към т. нар. суперплодове, защото е идеален чистач на токсините от тялото. Най-често папая или сок от този плод се приготвя за детоксикация на организма по един много приятен и вкусен начин.

 

Оранжево-жълтият плод, който може да се намери вече и у нас, е много полезен и ако искате да получите сила от неговите полезни свойства, можете да го включите в менюто си. Вкусната папая е включена в списъка със станалите особено популярни суперплодове, които всеки, който иска да бъде здрав, трябва да консумира.

 

Изключително високото съдържание на витамините А, В, С, D, Е и на минералите калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий, както и на фитоестрогени са причината ароматната папая да е толкова популярен за здравословното хранене плод. Тя може да се хапва както сурова, така и от консерва, направена на нектар, сок или да служи като гарнитура на различни месни ястия.

 

Заради съдържащият се в плода папаин, който подпомага разграждането на храни, богати на белтъчини като месо, яйца, сирена, риба и ядки, тя е много полезна за черния дроб, тъй като много бързо изхвърля токсините от организма и подобрява храносмилането. Затова и вкусната папая намалява риска от чернодробни заболявания и се хапва от хора, които имат проблеми с този орган.

 

Папаинът помага много и за лечение на язви, намалява отоците, температурата и има вълшебното свойство да заздравява рани след претърпяна операция. Освен всичко друго, ароматната папаята има и антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания.

 

Свързани статии:

4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

Ядки за здрав черен дроб

Помощ за черния дроб

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Активните съставки в кейла се борят с рака

Активните съставки в кейла се борят с рака

Следваща статия
Страхотни растения, които отблъскват комари

Страхотни растения, които отблъскват комари

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар