Блог

Как да открием здравословни проблеми по вида на ноктите

Как да открием здравословни проблеми по вида на ноктите

Освен да ни красят, да предпазват тъканите и да служат като „чесало”, ноктите са прозорец към нашето здравословно състояние. Те често изпращат с вида си предупредителни знаци за недохранване, инфекция или сериозно заболяване.


 

Ноктите са слоеве от кератин - протеин, който също така изгражда кожата и косата. Те растат от матрикса, който е разположен в основата, с до 3 милиметра месечно. Видът им може да помогне при диагностициране на заболявания по много изненадващи начини.


 

Всяка болест има своя подпис, който може да се открие и на ноктите. Например проблемите с щитовидната жлеза са най-често свързани със загуба или наддаване на тегло. Наличието на онихолиза – отделяне на нокътната плочка от нокътното легло, често се случва при хипертиреоидизъм или повишена функция на жлезата. Така под ноктите лесно може да се задържа мръсотия и влага и да се развиват допълнителни бактериални и гъбични инфекции. Обърнете се към лекар, ако забележите отделяне на ноктите. Вдлъбнати нокти може пък да са симптом на хипотироидизъм.


Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма


 

Тънки червени или червеникаво кафяви линии под ноктите може да са признак за сърдечни проблеми (инфекция на сърдечна клапа). Това, което изглежда като трески, всъщност може да са кръвоизливи. Вродени аномалии на сърцето могат да доведат омекване на ноктите. Други признаци за заболяване на сърцето може да са бледи или синкави нокти. Удебеляване на нокътната пластина се получава при недобър приток на кислород в тъканите, вероятно, заради нарушена функция на белите дробове.


 

Нормално е след лакиране ноктите да изглеждат жълти. Но ако те останат такива за дълго време, то причината може да е диабет. Промяната на цвета е най-вероятно причинена от свързване на глюкозата с колагена в ноктите. Ако пожълтяването е съпроводено и с други симптоми като жажда и често уриниране, то е необходимо да се обърнете към вашия лекар.


 

Шам фъстъкът може да помогне да избегнете диабет


 

Артритът често се счита за заболяване на възрастните хора. Но има повече от 100 болести, които се квалифицират като видове артрит. Следните състояния от семейството на артрита понякога могат да доведат до промени в ноктите:


 

Артроза: Слаби нокти, причинени от недостиг на селен
Псориазис ( спориатичен артрит): Жълти, накъдрени нокти
Лупус ( заболяване на съединителната тъкан): Кожата около основата на ноктите се подува
Ревматоиден артрит: Червена лунула ( полумесец в основата)



Как да избегнем болката в ставите или живот без остеоартрит


 

Ноктите могат да отразяват някои хранителни дефицити, като например ниски нива на желязо, биотин и протеин. Повечето проблеми на ноктите не са свързани с храненето, но ако имате недостиг на желязо, вашите нокти могат да го разкрият. Бледи, белезникави легла на ноктите са често срещан симптом на анемия. Ето как може да подобрите външния вид на ноктите чрез хранене:


 

  • Ноктите започват да се цепят, когато им липсва достатъчно селен. Този микроелемент може да се набави със свинско месо, черен дроб, яйца, мляко и мазна риба.


 

  • Биотин или витамин Н осигурява на ноктите енергия и ги прави по-устойчиви. За да не се чупят ноктите е препоръчително да хапвате черен дроб, яйчен жълтък, продукти с мая и закваска.


 

  • Ноктите се нуждаят и от магнезий, фосфор, витамините В1 и В2.


 

Двойки храни за супер здраве


 

Болезнена, зачервена или сърбяща кожа около ноктите може да е признак за гъбички, бактериална инфекция или вирусни брадавици. Тези състояния не са животозастращаващи, но се нуждаят от лечение, особено, ако страдате от заболяване, което отслабва имунната ви система.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.lionalert.org
Предишна статия
Полезни съвети за възпитанието на децата по слънчевата педагогика на Дънов

Полезни съвети за възпитанието на децата по слънчевата педагогика на Дънов

Следваща статия
Доц. Жана Казанджиева: доколко са безопасни съставките оксибензон и ретинил палмитат във фотозащитната козметика и тяхната алтернатива

Доц. Жана Казанджиева: доколко са безопасни съставките оксибензон и ретинил палмитат във фотозащитната козметика и тяхната алтернатива

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар