Дали готвенето в микровълнова фурна влияе негативно на здравето ни? Швейцарският учен Ханс Хертел провежда независимо научно изследване за готвенето с микровълнова печка. Когато резултатите излизат, съдът издава заповед (инициирана от асоциацията на производителите на микровълнови), забраняваща публикуването на данните.
Данните на Хертел потвърждават предишно изследване, проведено в бившия Съветски Съюз. Навремето заради резултатите от проучването на съветските учени, в цяла Русия се забранява продажбата и използването на тези уреди. След падането на „желязната завеса“ обаче забраната пада, което довежда до бум на продажбата на микровълнови фурни.
И двете изследвания посочват, че използването на този уред има по-големи вреди от общоизвестните, а именно създава радиация, която „изтича“ при готвене и може да навреди и понижи качеството на храната, приготвена по този начин.
Молекулите се „раздвижват“ силно и се увреждат
Хертел обяснява как се създава топлината в микровълновите фурни: „Микровълните се генерират на принципа на променливия ток. Атомите, молекулите и клетките се облъчват със силна електромагнитна радиация и са „принудени“ да променят поляритета си от 1 до 100 милиарда пъти в секунда.“
Хертел уточнява, че микровълните от слънцето не променят молекулите по този начин, тъй като слънцето излъчва импулси прав ток. Произвежданите от променливия ток вълни обаче усукват и разкъсват молекулите.
„Не съществуват атоми, молекули или клетки от органичен произход, които могат да издържат на подобна разрушителна сила дълго време.“ – продължава Хертел. – „Структурите на молекулите се разпадат и самите молекули съответно се деформират (това се нарича структурен изомеризъм)“.
Първите молекули, които отделят топлина заради предизвиканото триене, са тези на водата. И което е по-лошото затоплянето в микровълнова на вода за кафе, чай или бебешка храна уврежда силно молекулярната структура на водата и води до образуването на канцерогени – по надолу това е обяснено по-подробно.
Подобни статии:
Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!
Увреждане на гените – резултат от готвенето в микровълнова печка
Микровълните увреждат директно и клетъчната мембрана. Знаете ли, че когато генетиците искат да модифицират даден ген те „разхлабват“ връзките именно с микровълни?
Хертел обяснява по-нататък: „клетките се „счупват“ и неутрализират електрическите си потенциали между външната и вътрешната страна на клетъчните си мембрани – именно тези потенциали обаче поддържат живота на клетката."
При навлизането на микровълни в органична материя се получава странни и непознати в природата органични съединения – наричат се радиолитични. При традиционните методи на готвене също се отделят подобни вещества, но при готвенето с микровълнова количествата са многократно по-големи.
Хертел провежда изследвания с хора, които доказват, че храните и течностите, приготвени по този начин, променят клетъчната активност на хората, които ги консумират. Резултатът е намалено производство на червени и бели кръвни телца и понижени нива на хемоглобина, което създава опасност от анемия.
Нормално клетките произвеждат енергия при клетъчно окисление на глюкозата. Получените при готвене в микровълнова фурна вещества обаче ги принуждават да преминат към анаеробна глюкозна ферментация. Това е сериозна предпоставка за сформиране на ракови клетки, които живеят и се хранят именно от тази анаеробна ферментация на глюкозата.
В забързаното съвременно общество е много трудно да се избегне ползването на микровълнова фурна. Ако обаче ограничите до минимум употребата й това ще ви повлияе благоприятно и ще ви накара да се чувствате по-добре и по-здрави.
Коментари