Блог

8 шокиращи знака, че може да имате глутенова чувствителност

8 шокиращи знака, че може да имате глутенова чувствителност

Глутенова чувствителност или непоносимост може да се прояви като много повече от просто стомашни проблеми. Ето защо лекарите са по-склонни да отхвърлят тази диагноза, защото ако не чуят, че се оплаквате от храносмилателни проблеми, то значи е нещо друго. Глутеновата непоносимост попада в две категории: цьолиакия и нецьолиакия. Но как може да се каже дали сте или не сте с непоносимост към глутен? Някои хора имат проблеми с червата и храносмлането след консумирането на храни, съдържащи глутен, дори и ако нямат цьолиакия.

 

8 шокиращи симптоми на глутенова чувствителност

 

Възпаление, подуване или болка

Това са потенциалните симптоми, а също и мястото, където нещата стават трудни, защото много от тези симптоми могат да бъдат общи и в други здравни проблеми. Ето защо диагностициране с чувствителност към глутен може да бъде трудно нещо за някои хора.

 

Умора и мудност

Ако се събудите уморени дори след добър сън и прекарвате сутринта си чувствайки се муден и без енергия, глутенът може да е виновникът. Това е в резултат на глутеновата намеса с вашия естествен сън. Това означава, че без значение колко спите, тялото ви няма да получи истинска почивка, поради ефекта на глутена.

 

Промени в настроението

Както глутеновата непоносимост нарушава абсорбцията на храна и уврежда лигавицата на червата, така може и да предизвика промени в настроението, поради непостоянни нива на кръвната захар. Тя може да се намесва с производството на хормони, което води до раздразнителност, безпокойство, депресия и тревожност.

 

Мигрена и мозъчна мъгла

В зависимост от нивото на непоносимост, може да страдате от едното или и от двете. Мозъчна мъгла е случай, в който ви е трудно да се концентрирате или да мислете, докато мигрената може да бъде интензивна и инвалидизираща. Тези симптоми могат да доведат до раздразнителност и депресия.

 

Храносмилателен дистрес

Това е най-честият симптом на глутенова непоносимост. Когато погълнете глутен, той предизвиква алергична реакция в стомаха, което раздразва стомашно-чревния тракт и той произвежда прекомерно много слуз. Това може да предизвика широк спектър от храносмилателни симптоми като подуване на корема, спазми, гадене, повръщане и диария, въпреки че симптомите варират при различните хора.

 

Кератоза пиларис

Кератоза пиларис, или „пилешка кожа“ може да се образува по задната част на ръцете и обикновено се причинява от недостиг на витамин А и мастна киселина, причинени от повредени от глутен черва, които не са в състояние да усвояват хранителните вещества.

 

Хормонални проблеми

В резултат на глутенова нетърпимост могат да възникнат различни хормонални проблеми. Изследвания в момента търсят възможната връзка между нетолерантност към глутен и синдром на поликистозни яйчници, предменструален синдром и необяснимо безплодие.

 

Автоимунни заболявания

Тъй като възпаление и продължително излагане на глутен може да постави тялото в повишена готовност, то често се развиват автоимунни заболявания при хора, които имат непоносимост към глутен. Тези заболявания включват лупус, псориазис, ревматоиден артрит, язвен колит, склеродерма, тиреоидит на Хашимото и множествена склероза.

 

Свързани статии:

Храни с високо съдържание на глутен

Проф. Стефка Петрова: Ако глутенът навлезе рано в захранването, пази от автоимунни болести

10 признака за глутенова непоносимост

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да си направим здравословен домашен кетчуп само за 5 минути

Как да си направим здравословен домашен кетчуп само за 5 минути

Следваща статия
Чай от корен на глухарче: детокс на черния дроб, предотвратяване на уринарни  инфекции, унищожаване на ракови клетки и още

Чай от корен на глухарче: детокс на черния дроб, предотвратяване на уринарни инфекции, унищожаване на ракови клетки и още

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар