Блог

Храни с високо съдържание на глутен

Храни с високо съдържание на глутен

Здравословният начин на живот и хранене все повече започва да изключва от менюто на съвременния човек така оспорваните и дори понякога опасни за хората и най-вече за малките деца храни, съдържащиглутен.

 

Глутенът е всъщност растителен протеин, който се съдържа в повечето зърнени култури и може да причини над 55 различни болести. Все повече хора се разболяват и от т.нар. глутенова непоносимост или цекалия, водеща до стомашно разстройство, запек, газове, подуване на стомаха.

 

Най-уязвими от опасните храни, съдържащи глутен, са децата, но и хората между 30 и 45 години.

 

Затова неправителствени организации са създали списък с оспорваните храни с глутен, които е добре да се избягват, ако имате подобни здравословни проблеми.

 

В него влизат пшеница, булгур и дурум – вид твърда пшеница, от която се правят всички макаронени иделия. В този списък попадат още бялото и пълнозърнестото брашно, грахам, овес, ечемик, ръж, грис. Там попадат дори различни подправки и хранителни добавки като бакпулвер, бульон на кубчета и соев сос.

 

Специалистите предупреждават, че към опасните храни с глутен се включват и голяма част от зърнените закуски и царевични пръчици, тъй като те съдържат доста голяма количество ечемик като добавка за вкус.

 

Хората с глутенова непоносимост трябва да избягват и храни, на чийто етикети е написано, че съдържат нишесте или модифицирано нишесте, тъй като то крие опасност от съдържание на глутен и е хубаво да се избягват.

 

Глутен може да бъде открит и в напитки и храни с неописани и неопоменати подсладители и стабилизатори. Те също попадат в графата опасни храни с глутен за хората, които страдат от глутенова непоносимост.

 

Свързани статии:

10 признака за глутенова непоносимост

Пет съставки, които отравят мозъка ви

Кои са 14-те най-често срещани алергени в ястията?

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Хранене според кръвната група

Хранене според кръвната група

Следваща статия
Канела за здраве

Канела за здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар