Фибрите са баластни вещества и действат като метла за дебелото черво. Най-често си ги доставяме от зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите брашна, овесените трици, варивата (зрял боб, леща, грах, соя). Днес ще ви запознаем с осем ползи от приема нафибри.
1. Фибрите намаляват апетита, тъй като засищат. В този смисъл са идеална добавка към всяка диета.
2. Помагат при запек и други проблеми с дебелото черво напр. хемороиди
3. Понижават нивото на „лошия“ (LDL) холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини, намаляват риска от атеросклероза на съдовете.
4. Фибрите свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма.
5. Забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и така понижават гликемичния им индекс.
6. Забавят усвояването на простите въглехидрати.
7. Подпомагат контрола на теглото.
8. Намаляват дневната нужда от производство на инсулин като предпазват от надебеляване, щадят панкреаса.
Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Повечето природни растителни храни съдържат и двата вида влакна, макар и в различни пропорции. Например, овесените трици съдържат около 50% разтворими влакна от общото количество влакна, докато пшеничните трици – само 20%. Въпреки различното съотношение, и двата типа фибри са полезни и значими за човешкото здраве.
Свързани статии:
Храните с фибри намаляват риска от сърдечни заболявания
Лененото семе в менюто само мода или здраве
Автор: zdravedae.com
Коментари