Блог

Народни рецепти с тамян и лечебни смоли

Народни рецепти с тамян и лечебни смоли

Тамянът, който се използва за кадене при религиозни обреди е смола, която се добива от растения от рода Босвелия: предимно тамяново дърво (Boswellia carteri) и свещената босвелия (Boswellia sacra). Те растат в Източна Африка и Югозападните части на Арабския полуостров.
 

 

В античните и средните векове бил широко прилаган в медицината: предписвал се срещу запек, за стимулиране на рани, при кашлица и пресипналост. А също и всякакви кожни заболявания, дори при краста. Арабите дъвчели смолата при стомашни разстройства, а в смес с мед – премахвал лошия дъх от устата, разказва Кети Иванова, автор на книгите за лечебните растения.
У нас преди смолата, наречена още колофон е била много по-често използвана за директно намазване на циреи, напукани пети, лекуване на порезни и труднозарастващи рани, а стрита на прах – за церене на хемороиди, а в смес с мас –за втриване при ревматизъм, за мазане срещу сърбежи, краста, паразити, лишеи и др. Помага и при зъбобол, укрепва зъбите.

 

 

В стари времена разредена със спирт смолата се ползвала за разтривки при тъпи болки в ставите и костите.
 

 

Днес тамянът се включва в състава на галенови препарати за ползване при запек, вследствие на намалено жлъчкоотделяне, както и при производството на парфюми, пластири и паста за зъби.
 

 

Руска рецепта:

Независимо дали става въпрос за прясна или занемарена рана руските знахари приготвяли следният мехлем: 100 гр. растително масло, 8 гр. жълт восък, 5 гр. бял восък, 20 гр. бяла смола, 1 гр. тамян, счукани на прах, 1 суп. л. прясно безсолно прясно масло се слагат в тенджера. Врат 10 мин. при постоянно бъркане и отстраняване на пяната. Нанася се на тънък слой върху парченце марля и се налага на раната.
 

 

Рецепта 2:

При възпаление на горните дихателни пътища  5 зрънца борова смола се счуква на прах и се взема с топла преварена вода преди хранене 3-4 пъти дневно. Действа отхрачващо.
 

 

Рецепта 3: при кашлица

За облекчаване пристъпите на кашлица при бронхиална астма се дъвче дъвка смола от ствола на вишня( може и черешово дърво, слива, ябълка, кайсия). 
 

 

В старите книги се намират сведения и полезното действие на смолата на плачещата върба (на латински: Salix babylonica L.): „Смолата на дървото изостря зрението, а кората му спира кръвотечението”.
 

 

В североамериканската фитотерапия се използва бръшлянова смола( Ivy gum). Употребява се за стимулиране идването на менструацията, а поставено  късче в кариесна дупка на зъб премахва болката. Включва се в лекуването на кожни възпаления и язви. За външно приложение се прави запарка от 30 гр. бръшлянова смола във 500 мл. вряща вода кисне от 5 до 15 мин. ( в зависимост от желаната сила на въздействие).
 

 

Свързани статии:

Масло от тамян: мощно естествено лечение на рак

Вълшебните свойства на прополиса

 

Автор: zdravnitza.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Магията на aргановото масло

Магията на aргановото масло

Следваща статия
8 ползи от приема на фибри

8 ползи от приема на фибри

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар