Блог

7 навика, присъщи на спокойните хора

7 навика, присъщи на спокойните хора

Всеки от нас познава такива хора - те успяват да останат спокойни дори в най-стресови моменти и патови ситуации. Чудили ли сте се някога защо това е така - дали е ген, нагласа или просто са се научили да не губят фокус и са си създали навици, които им помагат да се справят в забързаното ежедневие?

 

 

Фокус върху баланса


Не е тайна, че медитацията и осъзнатият начин на живот са доста здравословна стратегия, но най-вече - се отразяват чудесно върху начина на живот. Хората, които успяват да са спокойни намират баланса си, като компенсират с моменти на тишина и съзерцание - дали чрез медитация, концентрация върху дишането или дори молитва. Всички изброени метафорично натискат пауза на живота и по този начин блъскащите се в главата ни мисли се изчистват. Медитацията е любимо занимание на хора като Опра Уинфри, Ръсел Бранд и Пол Макартни, които открито говорят за положителния ефект, който има - а те със сигурност не са хора, които нямат какво да правят.

 

Благодарност

 

Да изразиш благодарност не просто те кара да се чувстваш добре - това простичко действие се отразява директно върху хормоните на стрес в тялото. Според изследване онези от нас, които са възпитани да ценят случващото се около тях и други позитивни емоции, са по-малко податливи на стрес. Нещо повече - телата им произвеждат 23 процента по-малко кортизол - ключовият хормон на стреса от останалите хора. Освен това - хората, които умеят да изпитват и изразяват благодарност, не само се чувстват по-щастливи и по-енергични, те имат и значително по-малко здравословни проблеми. От векове философите говорят за благодарността като за добродетел, защото прави по-хубав живота не само на човека, но и на тези около него.

 

 

Достатъчно сън

 

Вместо да будувате по цяла нощ, а после да изключвате алармата цяла сутрин, спокойните хора успяват да се наспиват и по този начин се усещат по-малко стресирани. Ако си крадете от препоръчителните 7 или 8 часа сън всяка нощ - това ще се отрази негативно на усещането ви за спокойствие, а и на здравето.

 

 

Общуване

 

Когато спокойните хора започнат да се изнервят, те се обръщат към човека, който може да им помогне да се чувстват по-добре - най-добрият приятел/ка. Да прекарвате време с приятели е чудесен начин да намалите стреса и да преработите ефекта от негативните преживявания. Изследователи наблюдавали група деца и установили, че тези, които били придружени от най-добрите си приятели по време на неприятни случки, показали по-ниски нива на кортизол, отколкото останалите. Скорошни изследвания пък потвърждават, че ако се сприятелиш с колегите си помага да се чувстваш по-спокоен на работното място. Психолозите препоръчват да изпускате парата пред най-близките си, без значение дали са приятели, колеги или семейство.

 

 

Позволете си малко стрес, но не го превръщайте в световен проблем

 

Спокойните хора не са такива 24 часа в денонощието, те просто умеят да се справят с негативните ситуации по здравословен начин. Ключът е в това да разберете, че това, което ви изнервя е толкова важно и сериозно, колкото прецените вие в дадения момент.

 

Когато се случи такава ситуация, спрете, бройте до 10 и се запитайте “Дали това е нещо, което си заслужава нервите? Колко важно ще е за мен след три месеца?” Тези въпроси ще ви помогнат да виждате в перспектива цялата ситуация и да разберете дали стресът е истински или е просто вашият начин да приемате дадена ситуация.

 

 

Отпуска

 

Няма нищо по-хубаво от това да си вземете почивка от забързаното ежедневие и да отидете на някое спокойно и красиво място. И това е много важно! Отпуската не е само лукс, а е изключително основен фактор за живот, лишен от стрес. Пътешествията могат да намалят кръвното налягане, да се отразят положително на имунната система и дори удължават живота.

 

Отпуските предотвратяват опасността да “прегорите” на работа. Ако все пак идеята да изоставите отговорностите ви стресира дори повече, психолозите препоръчват да си направите план за отпуската, който не отписва всичките ви навици. Няма нищо лошо да сте амбициозни в работата си, но е важно да разберете, че имате нужда от презареждане.

 

 

Изключете се

 

Хората, които съумяват да останат спокойни, знаят че е хубаво да се “изключват” от време на време. С постоянните аларми, съобщения, смс-и и имейли е трудно човек да си почине. Връзката с реалността е жизненоважна за справяне със стреса. 
 

Изключете телефона и обърнете внимание на това, което е около вас в истинския свят. Знаете ли колко много от случващото се наоколо пропускате, докато сте забили нос в екрана на телефона?

 

Свързани статии:

Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

Йога практики, с които да увеличим интелектуалния си потенциал

Намалете стреса с няколко прости упражнения

 

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Хумус – нахут и сусамов тахан

Хумус – нахут и сусамов тахан

Следваща статия
Рейки или как да освободим и стимулираме духа и тялото

Рейки или как да освободим и стимулираме духа и тялото

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар