Блог

5 най-добри причини да пием козе мляко

5 най-добри причини да пием козе мляко

 

За почитателите от вас на млечни продукти, днес ви разкриваме петте най-добри причини да смените млякото, което пиете на козе мляко. То има повече скрити предимства, отколкото сте предполагали и ви съветваме да му дадете шанс за по-добро здраве. 

 

1. Подходящо за хора с алергия към лактоза

 


Кравето мляко е алерген номер едно сред малките деца, като алергията може да продължи до зряла възраст. Част от леките симптоми на алергията към лактозата са диария, повръщане, обриви и сърбежи. За алергичната реакция е отговорен протеинът алфа S1 казеин. В козето мляко нивото на този протеин е 89% по-малко в сравнение с кравето мляко. Това прави козето мляко подходящ заместител при алергии. Всъщност проучвания сред кърмачетата с алергия към кравето мляко установяват, че близо 93% могат да пият козе мляко почти без странични ефекти! Освен това козето мляко се храносмила по-лесно и по-бързо от кравето.

 

2. Витаминна бомба 

 


Диетолозите препоръчват козето мляко като една от най-богатите на калций храни. Само една чаша козе мляко ни дава 33% от препоръчителния дневен прием на калций (срещу 28% в кравето мляко) и 20% от дозата витамин B2. Също така козето мляко е богато на фосфор, витамин в12, калий. Самият ганди се е подмладявал, като е пиел само прясно козе мляко след дълги периоди на гладуване.

 

 

3. Помага за понижаване на холестерола 

 


Козето мляко има лечебни свойства, подобни на зехтина. То помага за повишаване нивата на "добрия" холестерол, като същевременно намалява лошия. Въпреки че съдържанието на мазнини в кравето и козето мляко е подобно, козето мляко съдържа почти два пъти повече средноверижни триглицериди ( мст ), които са отговорни за понижаване на "лошия" холестерол (30-35%).

 

 

4. Стимулира имунната система 

 

 

Козето мляко съдържа с 27% повече селен от кравето мляко. Този минерал е ключов компонент за функционирането на имунната система. Той ни помага да се предпазим от болести, като отблъсква инфекциите. И с това ползите за здравето не се изчерпват. Козето мляко може да нормализира дейността на сърдечно-съдовата система и действа профилактично срещу стомашно-чревни заболявания, тъй като понижава киселинността на стомаха.

 

 

5. Прави кожата по-здрава и красива 

 


Козето мляко съдържа високи нива витамин а, който подобрява вида на кожата и е естествен източник за борба с акнето. Ето защо козето мляко може да допълва диета за лечение на акне. Млечната киселина, която се съдържа в млякото помага на тялото да се отърве от мъртвите клетки и избистря тена на лицето.

 

Свързани статии:

 

Хапвайте козе сирене за фина талия, здраве и младост

 

Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

 

Джейми Оливър откри 14 храни, с които ще живеете до 100 години

 

Източник: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ябълките лекуват хемороиди

Ябълките лекуват хемороиди

Следваща статия
Пречистете тялото си само с една съставка

Пречистете тялото си само с една съставка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар