Блог

Пречистете тялото си само с една съставка

Пречистете тялото си само с една съставка

 

Пролетта не е толкова далеч и е добре да помислите как да се пречистите преди идването й, за да не се чувствате уморени в идващите месеци. Ние ви предлагаме проста рецепта за пречистване на тялото само с една съставка - бъз. 



Пролетно време е добре да се направи прочистване на кръвта с 6-8 сушени листа от черен бъз (Sambucus nigra), начупени на ситно и залети с 1 ч.ч. вряла вода. Кисне 10 мин. Пие се сутрин на гладно (1 час преди закуска). Процедурата може да се повтаря по всяко време на годината, достатъчно е да имате черен бъз!



Ако ежедневно се изяждат по 1 малка ч.ч. зрели плодчета, те действат освежаващо и прочистват целия организъм, освен това са и кръвообразуващи.



Черният бъз може да помогне и при епилепсия. Взема се сушена средна кора от бъз, счуква се на прах, смесва се с равни количества вода и вино ( 1 част прах се слага в 5 части вода и вино). След като престои 8 дни се пие по 1 ч.л. от получения лек 3 пъти дневно. Да не се предозира, съветва  Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.



При интертриго (възпаление на кожата със сърбежи) и повишена потливост цветове от черен бъз се варят кратко време в мляко (1: 10) Получената маса се нанася върху дебел слой върху марля и се налага на засегнатото място за 20-30 мин. Сварените цветчета могат да се смесят с мед в съотношение 2:1. Процедурата се прави 1 път дневно по изчезване на възпалението.



Външно запарката от цветчета се ползва за жабурене, гаргари, компреси. При конюктивит напр. 30 гр. бъзов цвят се залива с 500 мл. вяла, пречистена вода, кисне 20 мин. и се прецежда. Правят се промивки и  компреси.



Към пролетните лечебни курсове може да се включи и следната билкова комбинация за прочистване на кръвта: смесват се по 10 гр. семена от анасон, по 25 гр. семена от ким и цветчета от лайка, 45 гр. наситнени листа от майчин лист, познат още и като сена (Cassia acutifolia). 1 суп.л. смес се слага в 1 ч.ч вряла вода, кисне 10-15 мин. и се прецежда. Пие се по 1 ч.ч. прясно приготвена запарка сутрин и вечер.



Пролетен лечебен курс може да се проведе и с трънка (Prunus spinosa). Смесват се по 20 гр. обикновена очанка, по 40 гр. корени от кисел трън и цветчета от трънка. На закуска и вечеря се пие по 1 ч.ч. 

 

Свързани статии: 

 

Препоръчани продукти за засилване на имунната система

 

Чудодейните билкови шапки на лечителя Петър Димков. Как се правят и за какво помагат?

 

Антибиотици от природата

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 най-добри причини да пием козе мляко

5 най-добри причини да пием козе мляко

Следваща статия
Чудo на природата, чудо за вашето здраве

Чудo на природата, чудо за вашето здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар