Блог

Ябълките лекуват хемороиди

Ябълките лекуват хемороиди

Хемороидите са разпространен проблем, но все още са тема табу и ние ще пренебрегнем това, за да ви разкажем кога е добре да отидете на доктор и кои домашни рецепти могат да ви помогнат. 



Около темата се скупчват много митове, напр. че стоенето върху камъни или студени повърхности подпомага тяхното появяване.



Широко разпространено е и мнението, че само тези хора получават хемороиди, които подържат лоша хигиена.



Всички тези твърдения  са дълбоко невярни, най-малкото защото почти всеки човек може да посочи, че в даден момент е имал хемороиди.



Става въпрос за една нормална анатомична структура и не за болест, твърди  хирургът от Виена д-р Михаел Кисер. От медицинска гледна точка хемороидите не са нищо по-различно от пръстеновидно подредени издутини (възглавнички), напълнени с кръв и които се намират под лигавицата над ануса.



Ако тези съдове се разширят и потънат надолу  често се стига до оплаквания и лекарите говорят за хемороидални проблеми.



От хемороиди страдат млади и стари, мъже и жени.


Моля, не натискайте!

 


Причината за появята на хемороиди напълно не са изяснени. Ясно е, че класически хемороидни проблеми- кръвоизливи, сърбеж, подуване, парене, а също така чувство на напрежение в ануса възникват при нараняване повърхността на тези малки възглавнички с кръв отдолу.

 


Сред медиците за потвърдено се счита, че хранене, бедно на баластни вещества е главна причина за появата им. Така и изпражненията стават твърди, което може да доведе до запек, който сам по себе си има за последствия дълго и силно натиск върху ануса. И така тези издутини могат да бъдат наранени и раздразнени.

 


Също така механичното дразнене от т.нар. хигиена с тоалетна хартия може допълнително да подпомогне тяхното допълнително подуване или кръвоизлива. Често много пациенти мислят, че те правят нещо хубаво когато бършат ануса особено старателно и продължително, като добавят агресивни сапуни или душ-гелове. Това обаче не е правилно,тъй като тази част от тялото се състои само от лигавица. Тя е особено чувствителна и реагира със раздразнение и възпаление.



Други рискови фактори за появата на хемороиди са наднормено тегло, живот без разходки и движение,  дълго стоене върху тоалетната чиния, както и  при бременност.



Изяснете се!

 


Много хора имат чувството, че те с този проблем са сами в света. Проблеми в тази деликатна част от тялото не се обсъждат напълно свободно дори в семейството, както и в приятелския кръг. За разлика от счупена ръка напр.



Заради срам много хора отиват
твърде късно на лекар.



Въпреки, че хемороидите са неприятни, но не са опасни е важно да се изясни бързо причината за оплакванията, особено ако има кръвоизливи. Тъй като почти половината от пациентите, които идват с хемоиридни  оплаквания всъщност страдат от нещо друго. Дали ще са анални фисури, брадавици, полипи, екземи, тумори – всички те имат много сходна симптоматика. Диагнозата се състои от разговор с лекаря, преглед и изследване със специална камера в ректума, което е безболезнено. Това специфично изследване се провежда без наркоза и подготовка.

 


Методите на лечение са различни: в повечето случаи са достатъчни, в повечето случаи на растителна основа. Като напр. рускус или зарастличе.



Свещички или кортизонови медикаменти се прилагат също, а при по-тежките случаи се налагат инвазивно лечения.



Мехлеми от природата

 


Много лекове от народната медицина са се доказали през вековете. Експертите съветват за умерено топли седящи вани-напр. с екстракт от дъбови кори (може и като мехлем да го купите), чай от лайка и жълта комунига. Или чай от полски хвощ . И вместо седяща вана хемороидите няколко пъти дневно да ги обливате с различни видове чай. Препоръчват се още горещи компреси с чай от бял равнец.

 



Напоете една памучна кърпа в тази тинктура и намажете засегнатия участък. Човек може да захване кърпата и между двете бузи на задника, и я оставете да действа.

 



Също така се препоръчва ябълково лечение! Всеки ден трябва да се изпива натурален сок от ябълка (най-добре прясно изцеден) или 250 гр. ябълково вино.

 


Както и микс от невен и мед. Купувате си от аптеката мехлем от невен . Смесете мехлем от невен и пчелен мед в съотношение 1: 1 и намажете.



Превенция

 


Какво може да направите, за да избегнете връщането на хеморидите? Погрижете се за хранене, богато на баластни вещества - плодове, зеленчуци, шушулкови плодове, бобови храни, пълнозърнести продукти и т.н. Пийте поне 1.5 л. вода или неподсладени чайове. Така и изхождането ще се подобри. Храни като пшенични трици, ленено семе и индийски живовляк също се препоръчват.



Не се стискайте, ако ви се ходи до тоалетна. Мийте си редовно задните части, но по-щадящо. Използвайте приятно топла вода. По-добре тоалетната хартия да е много мека или леко навлажнена. При почистване трябва да попивате, а не търкате!

 


Ако спортувате също ще има ефект. Не играйте тенис и не тичайте, тъй като при тях тазът се измества много надолу. Препоръчани спортове са  плуване, разходка и каране на колело.

 

Свързани статии: 

 

 

Как да предотвратим и лекуваме хемороидите

 

Причини за хемороидите и как да се предпазим

 

Нов напълно безболезнен метод за лечение на хемороиди в болница Софиямед

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
8-те най-добри причини да ядем орехи

8-те най-добри причини да ядем орехи

Следваща статия
5 най-добри причини да пием козе мляко

5 най-добри причини да пием козе мляко

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар