Блог

11 необичайни начини за повторна употреба на бананови обелки

11 необичайни начини за повторна употреба на бананови обелки

Смята се, че около 1,5 милиарда кг банани се изяждат от американците всяка година, това са 300 банана всяка секунда. 12% от теглото на банана е обелката му. Бананите растат предимно в рамките на 30 градуса от Екватора. Банановите обелки съдържат калий, антиоксиданта лутеин и много от другите мощни ензими и хранителни вещества, които придават на кожата ви младежки блясък и красота, прогонват брадавици, както и облекчават от ухапвания.

 

11 необичайни начини за използване на обелки от банан у дома

 

Нахранете стайните растения

Накиснете бананови кори във вода и комбинирайте тази вода от корите с пет части от чиста вода за подхранване на стайни растения.

 

Ядене на кората

Тя е източник на хранителни вещества, фибри и антиоксиданти, които може да получите чрез варене на корите за 10 минути и да смесите с други плодове за по-добър вкус.

 

Контрол на листни въшки

Банановите кори са най-доброто за контрол на листни въшка. Нарежете на малки парченца банановите кори и да ги заровете около засегнатите растения и ще забележите въшките да изчезват до 1-2 дни.

 

Почистват вода

Много проучвания показват, че бананови обелки абсорбират токсините от замърсени води като река, особено тези с тежки метали.

 

Помощ при ухапване и ужулване

Банановите обелки могат да помогнат за облекчаване на ухапвания от насекоми и ожулвания от растения. Оставете обелка от банан на засегнатото място в продължение на няколко минути.

 

Лек за суха кожа

Ако имате суха кожа, опитайте триене с вътрешната страна на обелка от банан на засегнатите райони по два пъти на ден и ще видите сухата, лющеща се кожа да става мека и гладка.

 

Избелване на зъби

Банановите обелки са пълни с калий, който може да ви помогне да избелите зъбите си. Вземете банан, който изглежда узрял, защото нивата на калий са оптимални. Обелете, след това разтривайте зъбите си с вътрешността на обелката, докато те не са напълно покрити в бананова паста. Пастата се оставя за около 10 минути. След това измийте зъбите си с паста за зъби, за да се отстрани банана.

 

Лъскане на обувки

Банановите кори са невероятна алтернатива на боя за обувки. Просто разтривайте обувката си с вътрешната страна на кората, след което избършете обувките с мека кърпа. Калият в корите се съдържа също е в препаратите за лъскане на обувки, банановото масло накисва кожата и държи обувките в добро състояние.

 

Премахване на брадавици

Поставете бананова кора с вътрешната част плътно на брадавицата и я закрепете с нещо. Оставете така за една нощ. За 7 дни брадавицата ще падне!

 

Полира сребро

Обелка от банан може да ви помогне да си върнете блясъка на леко потъмняло сребро. Всичко, което трябва да направите е да смесите няколко бананови обелки с малко вода. Разтрийте сместа върху сребърни прибори, а след това ги измийте и подсушете с чиста кърпа.

 

Помощ при акне

Намажете лицето си с вътрешността на обелка от банан и оставете за 10 минути, това ще подпомогне лечението на акне. Не го измивайте, спете така през нощта. На сутринта го изплакнете.

 

Свързани статии:

Кората на банана – неочаквано полезна

10 причини да ядем банани (и само една да ги избягваме)

Банани: природна медицина за храносмилателни проблеми, депресия и още

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чай от корен на глухарче: детокс на черния дроб, предотвратяване на уринарни  инфекции, унищожаване на ракови клетки и още

Чай от корен на глухарче: детокс на черния дроб, предотвратяване на уринарни инфекции, унищожаване на ракови клетки и още

Следваща статия
Гориво за мозъка: храни, които изострят паметта и мозъчната функция

Гориво за мозъка: храни, които изострят паметта и мозъчната функция

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар