Блог

Гориво за мозъка: храни, които изострят паметта и мозъчната функция

Гориво за мозъка: храни, които изострят паметта и мозъчната функция

Универсална истина, е че с напредване на годините тялото остарява. Подобно на растенията, всяка част от тялото ни се нуждае от хранителни вещества за здравословен растеж. Питателните храни изострят паметта чрез подхранване на невротрансмитерите в мозъка и работят като гориво, за по-добро функциониране и концентрация. Тук са най-добрите храни, за да се подобри функционирането на мозъка и да се защити срещу много психични заболявания, които се причиняват от стареене.

 

Полезни храни, които изострят паметта и мозъчната функция

 

Авокадо

Авокадото е плод, който удивително лекува много болести. Той помага на кръвта да тече гладко до мозъка, което гарантира здравето на мозъка и засилване на паметта.

 

Мед

Медът съдържа глюкоза и фруктоза и е богат източник на калий, В-витамини, манган, фосфор, магнезий и антиоксиданти. Фруктозата в меда действа като гориво за мозъка и защитава мозъка от умствена умора и го поддържа активен.

 

Цвекло

Цвеклото увеличава нивото на хемоглобина и притока на кръв към мозъка. Изостря паметта и подобрява концентрацията.

 

Домати

Доматите съдържат силен антиоксидант, наречен ликопен, който защитава мозъчните клетки от свободните радикали, както и от рак на мозъка. Включете в диетата си доматена супа или добавете домати към сандвичи, салати, омлети или шейкове.

 

Риба

Рибата е богат източник на протеин, който увеличава функционирането на мозъка и психологическите способности. Рибата е фантастичен източник на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини директно помагат за увеличаване на мозъчната дейност, помага ви да останете фокусиран и предпазва мозъка от различни психични заболявания, например болест на Алцхаймер.

 

Чесън

Противовъзпалителните свойства на чесъна са изключително полезни за мозъка. Яжте скилидка чесън дневно или приемайте тази пикантна супер храна с вашите подправки. Той също така може да помогне да се избегне рискът от мозъчен тумор.

 

Зелен чай

Зеленият чай е чудесен източник на антиоксиданти, той осигурява голямо количество кофеин, който е добър за подобряване на когнитивната функция, фокуса и концентрацията.

 

Боровинки

Яденето на боровинки ще подобри уменията за учене, както и ще предпази мозъка срещу стареенето и болестта на Алцхаймер и деменция. Помага на човек в повишаване на моторните му споособности и способностите му за учене и за справяне със стреса.

 

Дива сьомга

Сьомгата помага за намаляване на възпалението в мозъка, подобряване на настроението и допринася за цялостното здравословно функциониране на мозъка. Много изследвания са показали, че консумацията на сьомга 2 до 3 пъти седмично, значително намалява риска от деменция и болест на Алцхаймер. Дивата сьомга е най-добрият вариант, поради това, че има по-малко следи от токсини.

 

Патладжан

Насунин, хранително вещество, открито в кожата на патладжана поддържа мозъка активен и остър. Включването му в диетата ви може да подобри взаимодействието между молекулите посредници и мозъчните клетки.

 

Свързани статии:

Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

7 изненадващи начина да стимулираме мозъка си

Увеличете силата на мозъка с тези три суперхрани

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
11 необичайни начини за повторна употреба на бананови обелки

11 необичайни начини за повторна употреба на бананови обелки

Следваща статия
Вкусният пъпеш - с удивителни ползи за здравето

Вкусният пъпеш - с удивителни ползи за здравето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар