Предполага се, че пъпешите с мускусов аромат са родом от Индия или древна Персия или Африка. Те растат най-добре на добра за напояване песъчлива почва с подходящи за целта съоръжение, и се нуждаят от медоносни пчели за ефективно опрашване. Пъпешите както мангото, динята и други са всъщност сезонни летни плодове. Техният сезон продължава от април до август, когато те са най-добре узрели.
Ползи за здравето от великолепния пъпеш
С чудесен и богат вкус, те са с много ниско съдържание на калории (100 г плод има само 34 калории) и мазнини. Въпреки това, плодът е богат на множество здравословни вещества – поли-фенолни растителни производни съединения, витамини и минерали, които са абсолютно необходими за оптималното здраве.
<
Плодът е отличен източник на витамин А, (100 г осигурява 3382 IU или около 112% от препоръчителната дневна доза) и е една от най-високите нива на плодовете от семейството Cucurbita. Витамин А е мощен антиоксидант и е от съществено значение за доброто зрение. Също така е необходимо за поддържане на здравето на лигавиците и кожата. Известна е и ползата от плодовете, богати на витамин А, за да се предпазят от рак белите дробове и устната кухина.
Също така пъпешът е богат на антиоксиданти и флавоноиди като бета-каротин, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Тези антиоксиданти имат способността да ви помогнат за защита на клетките и други структури в организма от свободните радикали и да предложат защита срещу рак на дебелото черво, на простатата, на гърдата, ендометриума, белия дроб и на панкреаса.
Общо измерената антиоксидантна сила по отношение на радикалната абсорбция е с капацитет (ORAC) от пъпешите е 315 мкмола TE / 100гр. Стойността на медена роса пъпеш е 241 мкмола ТЕ / 100 грама.
Зеаксантинът е важен хранителен каротеноид, селективно се абсорбира в ретината и макулата в окото, където се смята, че антиоксидантите осигуряват и защита от UV светлина и имат филтриращи функции. Така пъпешът, предлага защита на очите от „Свързаната с възрастта дегенерация на макулата“ (ARMD), което е сериозно заболяване при възрастните хора.
Той е умерено източник на минерала калий. Сто грама плодове осигурява 267 мг от този електролит. Калият е важен компонент на клетъчните и телесните течности и помага за контрола на сърдечната честота и кръвното налягане. По този начин той предлага защита срещу инсулт и коронарни сърдечни заболявания.
Плодът съдържа също умерени нива на витамини В-комплекс, като ниацин, пантотенова киселина, витамин С и минерали като манган. Консумацията на храни, богати на витамин-C помага на човешкото тяло да развива резистентност срещу инфекциозни агенти и улавят вредните кислородни свободни радикали. Манганът се използва от организма като ко-фактор за антиоксидантният ензим супероксиддисмутаза.
Свързани статии:
За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)
Как пъпеш (канталуп) лекува рак, диабет и разтваря камъни в бъбреците
Полезен ли е пъпешът и за какво
Коментари