Блог

10 храни за здраво сърце

10 храни за здраво сърце

За да запазите сърцето си здраво, редовно правете физически упражнения и избягвайте храни, съдържащи наситени мазнини. Те увеличават нивото на холестерол и запушват артериите. Вместо тях използвайте здравословни мононенаситени мазнини и яжте богати на флавоноиди и фибри храни. 

 

Бадеми


Съдържат мономазнини и понижават нивото на холестерола. В тях има калий, магнезий, желязо, цинк, протеини, фибри, и витамин Е, които са необходими за понижаване на кръвното налягане.

 

Мононенаситените мазнини и растителните стероли намаляват риска от сърдечни заболявания.

 

Черен шоколад

 

Дългогодишно изследване в Швеция доказва, че при жени, които консумират по два тъмни шоколада седмично, процентът на риск от сърдечно-съдови заболявания е по-нисък. Друго проучване в Германия установява, че ¼ шоколад дневно понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт с 39%.

 

Това се случва благодарение на съдържащите се флавоноиди – те са антиоксидантни съединения, които повишават гъвкавостта на вените и артериите. В шоколада има пет пъти повече от тях в сравнение с ябълките например.

 

Авокадо


С гладката си маслена консистенция авокадото е богат източник на мононенаситени мазнини (те повишават нивото на добрия холестерол и леко понижават мастните триглицериди) и бета-систостерол (растително вещество – враг на лошия холестерол).

 

Съдържа изобилие от фибри и е източник на линоленова киселина, която организмът преработва в гама-линолова киселина – вещество, разреждащо кръвта. Авокадото е сред най-богатите източници на калий – важен за нормалното кръвно налягане и съкращаването на мускулите.

 

Годжи бери


В Азия тези малки плодове са известни като "червени диаманти". Заради многото си полезни качества се използват в традиционната китайска медицина вече повече от 6 000 години.

 

Годжи бери са с високо съдържание на витамин С, аминокиселини, ценни минерали и микроелементи. Според изследвания при редовна консумация те повишават имунната система, подобряват умствената дейност, подобряват работата на сърцето, намаляват риска от сърдечни и ракови заболявания.

 

Какао


Подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Достатъчно е да пиете по 1-2 чаши неподсладено какао и сърцето ви ще е доволно.

 

Риба


Рибата е източник на омега-3 мастни киселини и помага чувствително да се понижи кръвното налягане. Добре е да хапвате риба (сьомга, скумрия, сардина) три пъти седмично по 100-150 г. Омега-3 мастните киселини са известни със способността си да предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

 

Редица проучвания доказват, че те възпрепятстват тромбозата и така намаляват риска от сърдечни нарушения.

 

Овесени ядки


Te са много полезни за сърцето и имунната система и имат широко приложение.Попълват нуждите на организма от селен и фибри. Поддържат стабилно нивото на кръвната захар, предотвратяват диабета и понижават холестерола.

 

Мощните антиоксиданти в състава им – витамин Е, токотриенол, ферулова и кофеинова киселина – атакуват свободните радикали и предпазват от сърдечни болести, затлъстяване и др.

 

Червени чушки


Съдържат рекордно количество витамин С, поради което се препоръчват при хипертония. Ако всеки ден изяждате по две червени чушки, ще покриете напълно дневната нужда на организма си от витамин С.

 

Редовната им консумация подобрява състоянието на артериите, потиска активността на свободните радикали и повишава имунитета. Червената чушка е и богат източник на ликопен – хранителна съставка, известна с антиканцерогенните си свойства.

 

Кисело мляко


Съдържа калий, калций, магнезий и витамини, а освен това подобрява стомашната дейност. Живите бактерии lactobacillus и bifidobacteria в състава му балансират чревната киселинност и подсилват имунитета.

 

Освен това понижават холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.

 

Тиквени семки


Отлично редуцират риска от инфаркт заради съдържанието на селен – достатъчно е да хапвате по 20 г от тях дневно.

 

Тиквеното семе съдържа незаменими омега-3 и омега-6 мастни киселини, жизненоважни за свежия вид на кожата, блясъка на косата и доброто състяние на кръвоносните съдове.

 

Свързани статии:

Пресни плодове за здраво сърце

Глог помага за здраво сърце и още 100 болести

Как да съчетаваме храните, за да сме по-здрави и по-красиви

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Масло от мащерка - доказано, че убива 97 процента от раковите клетки на гърдата

Масло от мащерка - доказано, че убива 97 процента от раковите клетки на гърдата

Следваща статия
6-те най-добри, природни алтернативи на флуорид

6-те най-добри, природни алтернативи на флуорид

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар