Блог

Ябълков пектин срещу редица заболявания

Ябълков пектин срещу редица заболявания

 

Пектин е структурен полизахарид съдържащ се в първичната клетъчна стена на сухоземните растения. За първи път е изолиран и описан през 1825г. Произвежда се с търговска цел като бял до светло кафяв прах. Извлича се предимно от ябълки и цитрусови плодове, като най-полезен и качествен е ябълковият пектин.

 

 



Той е естествена част от човешката храна, но не притежава особена хранителна стойност. Дневният прием на пектин от плодовете и зеленчуците е около 5 g при консумация на 500 g храна от растителен произход.

 

 



Пектинът преминава през тънките черва почти без химически промени. Това го прави едно от най-ефикасните баластни вещества.

 

 



Установено е, че консумацията на пектин намалява кръвните нива на холестерол. Това се дължи на повишения вискозитет на чревното съдържимо, което от своя страна води до свързването му с холестерола и жлъчните киселини и намалената абсорбция на холестерол. В дебелото черво микроорганизми метаболизират пектина и освобождават късоверижни мастни киселини, които са пребиотици и имат изключително благотворно влияние върху зравословното състояние на човек.

 

 



Ябълков пектин при висок холестерол, проблеми с черния дроб и жлъчката

 

 



С редовен прием се постига с от пет до 18% редукция на нивата на лошия холестерол. Това вещество разбива мастните натрупвания и извежда излишната мазнина от организма.

 

 



За ефективното пречистване на дроба от токсини също е от голямо значение. Попадайки в тялото, това вещество не се изхвърля директно от отделителната система. То достига до местата с натрупване на токсини и други вредни вещества и спомага за тяхното извеждане от организма.

 

 

 


Коментираният е има куп ползи и за дейността на жлъчката, тъй като не позволява отлагането на камъни в нея и способства за разбиването на вече образувалите се.

 

 

 


Ябълков пектин при гастрит и колит

 

 

 



При стомашни проблеми и неразположения като гастрит, колит и газове, незаменим е . Най-доброят начин да приготвите стомаха си за предизвикателствата, пред които той се изправя при консумацията на храна, е да изпиете сутринта лъжичка пектин, разтворен от вечерта в малко вода. Този лек успокоява дразненето и премахва подуването, съпътстващо неприятните газове.

 

 

 


Ябълков пектин при диабет

 

 

 



Приемът на ябълков пектин е препоръчителен за пациенти с диабет и това доказват редица изследвания, които насърчават редовния му прием от пациенти с това заболяване. Установено е, че само за двадесет дни с редовен прием на веществото (по 20 грама дневно) се подобрява значително глюкозния толеранс.

 

 

 


Ябълков пектин при токсини в организма

 

 



Пектинът е изключително ефективно средство за изхвърляне на токсини. Попадайки в лимфата, това вещество се насочва директно към токсичните съединения в тялото ни и ги изхвърля чрез отделителната система.

 

 

 


Ябълков пектин за отслабване

 

 

 



Безспорно топ приложението на , което заема първо място в класацията, е използването му за отслабване. Лекът на проф. Мермерски е част от ефективна диета, която гарантира смъкването на осем до десет килограма за месец. Няколко дни се опитайте да се храните единствено с тази смес, като е позволено да хапвате и свежи плодове, в случай че изпитвате глад.

 

 



Първите дни това вероятно ще Ви се стори невъзможно за изпълнение, тъй като тялото е свикнало да приема по-обилни количества храна. След няколко дни може да прибавите към менюто си по-леки ястия като варен ориз, печено или варено бяло месо.

 

 



Полезна закуска за сваляне на килограми е прибавянето на лъжица пектин към овесените ядки. Не забравяйте да добавите към закуската лъжица мед и половин лъжичка канела.

 

 



Приемът на гладно на лъжица пектин, разтворен във вода, също повлиява благоприятно на отслабването.

 

 

 


Продуктите, необходими за неговото приготвяне са:

 



- кисело мляко – една кофичка


– ябълков пектин - една голяма лъжица

 

- мед – същото количество като пектина

 

– нарязани орехови ядки - около 40-50 грама, което се равнява на десет ореха

 

- канела – половин лъжичка


– прополис - 30 капки

 

 


Разтворете в млякото, като първоначално разбърквате сместа няколко пъти, след това я оставяте през нощта да престои в хладилник. Възможно е да разтворите консервиращия агент в млякото непосредствено преди приема на лека, но в такъв случай е необходимо да изчакате няколко минути, докато той се разтвори напълно. За да  си спестите времето в чакане сутринта, по-добрият вариант е накисването на пектина в млякото от вечерта.

 

 



Останалите съставки се прибавят сутринта и сместа се разбърква енергично. Съставките в този лек са идеалното средство за отслабване, изчистване от токсини, регулиране на кръвното, сърдечната дейност, забавяне проявата на признаците на стареене.

 

 

 

Свързани статии: 

 

 

Пектинът атакува рака и бори килограмите

 

Какво е пектин и с какво е полезен за здравето?

 

За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
 Учени откриха ензим, който се бори с

Учени откриха ензим, който се бори с ХИВ

Следваща статия
Първото куче - терапевт - помощник на 9-годишно момче от Бургас

Първото куче - терапевт - помощник на 9-годишно момче от Бургас

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар