Блог

Първото куче - терапевт - помощник на 9-годишно момче от Бургас

Първото куче - терапевт - помощник на 9-годишно момче от Бургас

Първото куче-терапевт в България, Тами, ще е новият четириног помощник на 9-годишният Димо от Бургас. Димо страда от детска церебрална парализа и затова общуването му с околния свят е трудно. Още при първата среща с двугодишната Тами обаче между тях се установява връзка и комуникацията между двамата е трогателна, според сайта Kmeta.bg.

 

 

 

„Досега са се виждали само веднъж и още от пръв поглед малкият посегна да я докосне и започна да повтаря думата „куче”, а по принцип той говори трудно. Сега се надяваме под формата на игри с Тами малкият да успее да подобри още състоянието си”, коментира майката на Димо Христина Иванова.

 

 


Тя допълни, че синът й от малък обича много кучета, на всеки рожден ден си пожелава да има четириног приятел и си избира торта с куче.

 

 


Затова момчето с нетърпение очакваше представители на Фондация „Апорт”, които му предадоха официално опашатия терапевт.

 

 


Тами е с неясна порода. Била е безпризорна, когато е открита от варненската организация „Щастие на 4 лапи”. Там я обезпаразитяват, ваксинират, чипират и кастрират. По-късно кучето е изпратено при Зорница Атанасова от „Енимал хоуп България–Бургас“. След което четириногото заминава във Фондация „Апорт”, където там за няколко месеца кучето преминава през специално обучение и усвоява различни команди.

 

 


„Когато пристигна при нас беше плашлива, не беше толкова социализирана, а към днешна дата тя се радва на всички хора и особено на деца. Преминахме един курс на общо послушание, усвоени бяха и някои специални команди, които ще са от полза при терапията с малкия Димо”, обясни Вяра Несторова от фондация „Апорт”.

 

 

Свързани статии:

 

Уникална терапия за лечение на тялото и духа

 

Руски експерти с безплатни прегледи в Пирогов

 

Срещу 5 лева ще ви окалят целия

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ябълков пектин срещу редица заболявания

Ябълков пектин срещу редица заболявания

Следваща статия
Връзката между депресията и социалните мрежи

Връзката между депресията и социалните мрежи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар