Блог

Чудодейната елда – за отслабване и срещу псориазис

Чудодейната елда – за отслабване и срещу псориазис

Популярната елда (Fagopyrum) е растение от семейство Лападови (Polygonaceae) и от род покритосеменни растения. Тя не е зърнена храна, но се използва като такава заедно с други зърнени храни. В Азия се отглежда и употребява за храна от хиляди години. Има различни видове елда, като някои от тях са обикновена, татарска и многогодишна. Тази, която ползваме за храна е обикновена елда – Fagopyrum esculentum.

 

Състав на елдата

Обикновената елда е богата на полезни витамини и минерали. Съдържанието на белтъчини в нея е около 14 %, сред които и незаменимите аминокиселини лизин и аргинин, на мазнини – 3 %, на въглехидрати – 30 %, флавоноиди, органични киселини – оксалова, ябълчна и лимонова. Минералите са представени от магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, мед, бор, желязо, никел, бор, кобалт, а витамините – А, В1, В2, В3, РР, Р и Е. не съдържа глутен, поради което е подходяща за диети без това вещество.

 

Ползи за здравето от елда

Не напразно народите наричат растението „зрънце за милиони“ и „царицата” на семената, тъй като е полезна със своето съдържание на хранителни вещества. Подходяща е за спортисти, за хора с наднормено тегло, които имат нужда от отслабване. Белтъчините в елдата се усвояват лесно и затова е подходяща за спортуващи, а флавоноидите в нея помагат срещу процесите на стареене.

 

Други много важни предимства на популярната в Русия елда с името гречка е за нормализиране на високия холестерол, високото кръвно и да стабилизира нивото на кръвната захар. Тя съдържа и пектин, чрез който отстранява вредните вещества от тялото, подобрява състоянието на черния дроб, благодарение на лецитина и желязото в нея, съпротивителните сили на организма, полезна е при псориазис и глаукома. Подходяща е за студения зимен сезон.

 

В магазините се продава бланширана кафява елда и сурова със зелен цвят. Двете се различават по вкус. Бланшираната може да се накисне само с гореща вода за няколко часа и е готова за храна, а който иска може и да я свари, става по-бързо и е по-вкусна. Зелената елда става за покълване.

 

Странични ефекти

Възможна е появата на алергична реакция при честата употреба на чудодейната елда.

 

Свързани статии:

Как и защо трябва да използвате елда в диетата си

Подсилете си нервите с елда (Подбрани рецепти)

Стопете излишните килограми с гречка

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Време за имунитет: Правилните навици го пазят

Време за имунитет: Правилните навици го пазят

Следваща статия
Как се приема ксанакс и какви са страничните ефекти

Как се приема ксанакс и какви са страничните ефекти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар