Блог

Как се приема ксанакс и какви са страничните ефекти

Как се приема ксанакс и какви са страничните ефекти

Въпреки че има и природни начини за лечение на депресия, паническо разстройство, страхови неврози и безсъние, някои по-тежки случаи изискват и медикаментозно лечение. Едно от най-известните и често предписвани такива лекарства е ксанакс, който част от медикаментозната група на бензодиазепините.

 

Лекарството се приема само след като ви го е изписал лекар и се прилага по схема, определена от него. Докторът преценява това в зависимост от диагнозата, възрастта и общото здравословно състояние на пациента.

 

Лечението с ксанакс не бива да се прави на своя глава, тъй като неправилната употреба може да доведе до пристрастяване. Най-често обаче лечението трябва да продължи два-три месеца, като дозировката и продължителността не трябва да се променят. Срокът включва и етап на постепенно намаляване и спиране на медикамента.

 


Грешка, която доста хора правят, е да спрат необходимия ксанакс изведнъж, мислейки, че състоянието им се е подобрило иповечене се нуждаят от него.

 

Както всяко подобно лекарство, и ксанакс си има свои опасни странични ефекти. Най-често те са свързани с функциите на стомашно-чревния тракт или нервната система. Възможно е да има оплаквания от гадене, намаляване на апетита и отслабване, запек.

 


При някои пациенти може да се наблюдава раздразнение, нарушение в мисловната дейност като влошаване на паметта, концентрацията и способността за координация. Могат да се получат нарушения в говора, замайване и объркване, а при някои дори се засилват депресивните симптоми.

 

Не е изключено да се прояви засилена враждебност и агресивност, нервност и безсъние, главоболие, отклонения в месечния цикъл и отслабване на либидото, напълняване, влошаване на зрението. Много рядко се получават отоци по лицето, гърлото и крайниците.

 

Най-опасно за пристрастяване към ксанакс е употребата на алкохол или друг медикамент. Заради тази опасност,най-добре е лекарството да се назначава от лекар и той да определя колко дълго и по каква схема да го приемате. Никога не правете опити сами да спрете ксанакс отведнъж. Това се прави постепенно, като обичайната доза се намалява плавно по индивидуална схема.

 

Свързани статии:

Билки полезни при депресия

Биполярно разстройство – нещо повече от лош ден и труден характер

Куркумата лекува депресия без странични ефекти

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чудодейната елда – за отслабване и срещу псориазис

Чудодейната елда – за отслабване и срещу псориазис

Следваща статия
Веганството - индустрия за милиарди

Веганството - индустрия за милиарди

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар