Блог

Четири добавки, които ще са полезни за почти всеки

Четири добавки, които ще са полезни за почти всеки

Преди по-малко от 100 години за повечето западняци не беше необходимо да вземат хранителни добавки. Почвата бе богата на важни минерали, диетите бяха изпълнени с органична и домашно отглеждана храна, а околна среда съдържаше много по-малко, унищожаващи здравето, токсини.

 

През 21-ви век, обаче много неща се промениха. Поради продължаващата ерозия на почвата, разпространеното замърсяване и много повече, за много от нас сега е трудно да получим всичките си основни хранителни вещества само от редовните храни. Недостатъци на няколко важни витамини и минерали – недостатъци, които някога бяха нещо нечувано – сега са пандемия в западния свят.

 

Тази статия съдържа списък с четири добавки, които, ако се приемат ежедневно, могат да спомогнат за коригиране на много от хранителните дефицити, пред които сме изправени днес. Разбира се, могат да бъдат необходими и други добавки, в зависимост от личните ви нужди.

 

Богата на хранителни вещества суперхрана

 

Може би най-важната добавка, която можем да приемаме, е добавка от цели храни, която съдържа стабилен и всестранно развит хранителен профил. Въпреки че съществуват различни мнения за това, коя цяла храна е най-подходяща за тази цел, не може да сгрешите с установени суперхрани като Моринга олейфера, хлорела, спирулина, пшенична или ечемична трева. Ежедневният прием на една или повече от тези храни в концентриран вид добавка е отлична естествена алтернатива на търговските мултивитаминни таблетки, обикновено състоящи се от синтетични съставки, които могат да попречат на степента на усвояване.

 

Магнезий

 

Според Американската Асоциация по Хиропрактика, изчислено е, че между 68 и 80 процента от населението на САЩ е с дефицит на магнезий, съществен макроминерал, отговарящ за повече от 300 биохимични реакции в тялото. Недостатъчен прием на магнезий може да доведе до хронична умора, мускулни спазми, мускулна слабост, и в най-тежките случаи, съществени промени на личността и сърдечна недостатъчност.

 

Макар че на пазара днес има голямо разнообразие от магнезиеви добавки, повечето от тях са склонни да работят по-добре като слабителни, отколкото като действителни източници на диетичен магнезий. Магнезиев глицинат е един от най-добрите избори, тъй като има силна бионаличност и не допринася за разстройство. За максимални ползи вземайте между 400 и 1000 милиграма на ден.

 

Йод

 

Подобно на магнезия, йодът е друг основен минерал, към който повечето от нас са несъзнателно с недостиг. Фактически, освен ако не живеете в близост до морето или консумирате големи количества пресни морски храни, вероятно имате сериозен недостиг на йод. Недостигът на йод може значително да намали хормоналните нива на щитовидната жлеза, карайки ни да задържаме вода, наддаваме на тегло, развиваме сърдечна недостатъчност и др.

 

Въпреки че много хора изпитват добри резултати с течни йодни добавки, най-естественият вариант е добавка кафяви морски водорасли, като келп или фукус (Bladderwrack). Стремете се да премате между 500 и 1000 микрограма йод на ден.

 

EPA и DHA

 

Добре известен факт е, че средният западняк консумира много повече омега-6 мастни киселини, които са често срещани в преработени растителни масла, от омега-3 мастни киселини. В действителност, понастоящем, средното ни съотношение омега-6 и омега-3 се оценява на 15:1 – много по-голямо от оптималното 4:1. Този дисбаланс насърчава патогенеза на много сериозни заболявания, включително рак и сърдечни заболявания.

 

За да спомогнем за коригирането на този дисбаланс е важно да намалим приема на храни, богати на омега-6 и да увеличим приема на омега-3 мастни киселини. Най-добрият начин за постигане на омега 3 е да допълни диетата си с добър източник на двата предварително готови (и по този начин по-мощни) видове омега-3 мастни киселини, а именно ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA).

 

Както знаят повечето хора, висококачественото рибено масло е царят на EPA и DHA. За най-добри резултати, стремете се към най-малко 1000 милиграма, извлечени от рибно масло EPA и DHA на ден.
 

Свързани статии:

5 суперхрани, против стареене, които трябва да ядете

7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

Увеличете силата на мозъка с тези три суперхрани

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
4 лесни стъпки за истинско здраве

4 лесни стъпки за истинско здраве

Следваща статия
5 най-често срещани грешки, които да не допускате на Коледа

5 най-често срещани грешки, които да не допускате на Коледа

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар