Блог

Цариградското грозде съдържа 20 пъти повече витамин C от портокаловия сок

Цариградското грозде съдържа 20 пъти повече витамин C от портокаловия сок

Цариградското грозде е чудесен източник на витамини и хранителни вещества, и както при повечето плодове, то също има редица антиоксиданти като полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак. Казва се, че има 20 пъти повече витамин С отколкото портокаловия сок. Изобилието от витамин С и други хранителни вещества го прави супер храна.

 

Хранителни стойности на цариградско грозде

  • Влага, 91.4;
  • Минерални вещества, 0.7;
  • Фибри, 3.4;
  • Калории, 96 (енергия);
  • Протеин, 0.9;
  • Мазнини, 0.1;
  • Въглехидрати, 6.9 г
  • Калций, 34;
  • желязо, 1.2;
  • Витамин В-1, 0.02;
  • Витамин B-2, 0.08,
  • Витамин C 463 мг /100 г

 

Ползи за здравето от цариградско грозде

 

Инфекции

Поради антибактериалните си и стягащи качества цариградското грозде предпазва от инфекции. То подобрява нивото на устойчивост на тялото. То е богато на витамин С и помага при премахване на почти всички вредни продукти от цялото тяло.

 

Полезно при артрит

Цариградското грозде има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на болки в ставите и подуване, което се случва в резултат на артрит. За това е добре да се прави сок от него всеки ден сутрин.

 

Против стареене

Поради високото си съдържание на витамин C то ще ви позволи да се борите ефективно със свободните радикали. Свободните радикали се придържат към клетките, както и причиняват увреждане на клетките и поради това водят до влошаване, както и застаряване на населението. Цариградското грозде ще ви помогне да намалите свободните радикали в организма си и така ще ви държи млади.

 

Противовъзпалително

То има противовъзпалителни свойства и също е изключително ефективно при повишена температура, която от своя страна причинява подуване на носа, както и на очите. Установено е, че ефективно намалява отока, предизвикан от заболявания, например артрит, подагра, заедно с други ставни болки.

 

Зрение

Цариградското грозде е много известно с това, че подобрява зрението. То също така помага при лечението на сърбеж, сълзене и зачервяване на очите. Ако се приема редовно, може да даде чудодейни резултати при възстановяване на зрението.

 

Контролира захар и кръвно налягане

Цариградското грозде помага да се намалят нивата на кръвната захар, както и нивата на холестерола. Честото консумиране на цариградско грозде е в състояние да поддържа диабет, както и нивото на кръвното налягане в баланс.

 

Лечение на рак

Проучванията показват, че цариградското грозде може евентуално да спре развитието на ракови злокачествени заболявания. Антиоксидантите в цариградско грозде помагат и защитават клетките от разрушаване, което води до рак.

 

Подобрява обмяната на веществата

Цариградското грозде е чудна храна за фитнес ентусиасти. То засилва обмяната на веществата. Колкото по-добре работи метаболизма, толкова по-бързо ще загубите теглото. Така че, ако искате да се откажете от тези допълнителни килограми, включете този плод в ежедневната си диета и вижте резултатите.

 

Свързани статии:

Mpaзитe дa ce yпpaжнявaтe? Дoбaвĸитe oт витaмин C мoгaт дa имитиpaт няĸoи пoлзи нa yпpaжнeниятa, ĸaтo нaпpимep зacилвaнe нa cъpдeчнoтo здpaвe пpи зaтлъcтeли xopa

Витамин С – плодове и зеленчуци с най-високи концентрации (рецепта)

Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Яжте през ден за дълъг живот

Яжте през ден за дълъг живот

Следваща статия
Домашни ефикасни средства срещу повръщане

Домашни ефикасни средства срещу повръщане

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар