Науката доказа категорично, че козето мляко и козето сирене са много полезни. Съществуват цели хранителни режими и диети, базирани на този продукт. Спокойно можем да наречем козето сирене суперхрана с безброй полезни свойства.
Известно е, че козето мляко е изключително богато на полезни млечнокисели бактерии и по този показател превъзхожда всички останали млечни продукти. Причината е, че козите имат малко по-различни хранителни навици от другите тревопасни животни. Те се хранят само с най-крехките и млади листа на растенията, хапва плодове, билки и цветя, като ги изяжда чак до корените, затова всички тези полезни съставки преминават в козето мляко. Затова и млечните бактерии в козето сирене, пречат на развитието на патогенни организми.
Козето мляко и козето сирене и кашкавал са много по-лесно смилаеми за човешкия организъм отколкото кравето например. Молекулата на кравето мляко е много по-голяма от човешката и усвояването му става много бавно. Козето мляко се приближава до човешкото и затова е много по-полезно. Освен това то е и много по-нискокалорично от кравето или овчето, затова козите продукти са много предпочитани за диети и по-нискокалорични хранителни режими.
Козето сирене е и много полезно, защото е богато на кобалтови соли, калций и много витамини. То помага при белодробни заболявания, укрепва имунната и нервната система, помага при артрит, ревматизъм, диабет, сърдечни и бъбречни проблеми, споделят lechitel.net.
Някои учени дори го квалифицират като естествен антибиотик, защото предпазва от редица заболявания. Тъй като е богато на силиций, от него кожата, косата и ноктите стават по-здрави и красиви.
Още:
Лекари изследват ефекта от лимон със сода - могъщата лечебна комбинация против рак
Трябва ви обезболяващо? Потърсете в кухнята – 8 страхотни идеи
Коментари