Блог

Как да направим пицата по-здравословна

Как да направим пицата по-здравословна

Кой не обича пица?! Всеки понякога (или пък често) се поддава на италианското изкушение. Пицата не е в челните класации на здравословните храни, но вие все пак можете да използвате няколко трика, за да я направите малко по-полезна. Ето 5 съвета по темата:


 

Направете си свой собствен сос


 

Майонезата, кетчупа и горчицата, които се продават по магазините обикновено имат добавени консерватни, захар и други съставки, които не е добре да присъстват в хранителния ви режим. Дори и пицата да е здравословно приготвена, тези допълнителни добавки, които в много от случаите смятаме за безвредни, всъщност са пълни с химия.


 

Опитайте да приготвите домашни сосове с домати, чушки, лук, зехтин. Голямото им предимство е, че сте наясно какво съдържат на 100%, както и че може да добавяте или заменяте съставки според вкуса си.


 


 

Избягвайте пиците тип „калцоне“


 

Обикновено в затворените пици могат да съдържат всякакви не дотам полезни хранителни продукти – причината е, че те лесно могат да се скрият, тъй като не се виждат. Когато приготвяте пица от подобен тип вкъщи също бихте могли да сгрешите – тестото от вътрешната страна често остава сурово, а и трудно съобразяваме какво количество плънка слагаме – често това трябва да е доста повече от нормалната пица. Придържайте се към следното правило – колкото по-тънка е основата, толкова е по-добре за стомаха и здравето.


 


 

Когато слагате сирене, винаги избирайте моцарела


 

Качествената моцарела съдържа по-малко мазнини от останалите сирена, включително и рисковите наситени мазнини. Когато сложите моцарела, вие автоматично избирате съставката с по-малко калории. Добре е тя да е прясна. Ако обаче не сте любител на сирената, може да спокойно да прескочите тази част и да си спестите доста калории.


 


 

След изпичане поставете пицата върху кухненска хартия за малко


 

Преди да сервирате пицата, ако ви се стори прекалено мазна, я поставете върху кухненска хартия, за да може най-вредните мазнини да се отцедят. Този прост трик може да елиминира до 50 вредни и изключително мазни калории, които иначе ще погълнете, информират от ladyzone.bg.


 


 

Опитайте да направите тестото от пълнозърнесто брашно


 

Все повече пици и ресторанти започнаха да предлагат този по-добър и здравословен вариант. У дома също може собственоръчно да си направите подобно тесто. Усилията ви ще бъдат възнаградени с по-малко калории и възможност да се наслаждавате по-пълноценно на приготвената пица.


 


 

Още:


 

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави


 

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло


 

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://californiapizzaclub.com/
Предишна статия
Хапвайте козе сирене за фина талия, здраве и младост

Хапвайте козе сирене за фина талия, здраве и младост

Следваща статия
Доц. Сотир Марчев за ползите, недостатъците  и правилната употреба на климатика

Доц. Сотир Марчев за ползите, недостатъците и правилната употреба на климатика

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар