Блог

Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

Така и не съм купувал кокосов орех от български магазин –  все се чудя за какво ми е. Кокосовото масло пък е неизменна част от етикетите на козметични продукти и сладкарски изделия, но имаше нещо относно тази мазнина... Дали може да впишем кокосовото масло в списъка на "суперхраните"?

 

Научете за здравословните качества и на други суперхрани:
Авокадото – супер храна на 8000 години
Киноа – храна на 2013

 

Оказва се, че кокосовото масло е демонизирано в миналото, защото съдържа наситени мазнини ( 90%). Но не го зачерквайте от диетата – напротив! В него се среща лауринова киселина - тя e основната мастна киселина в палмовото и кокосовото масло и e една от основните съставки на майчиното мляко. Има много силно антимикробно действие. Не се плашете от факта, че е наситена мазнина, защото нейната молекула е със средно дълга верига, за разлика от тези с дълга верига (Храносмилането на мастни киселини с дълга верига е много по-сложно и тези триглицериди се натрупват като мазнини по тялото). Доказано е, че лауриновата киселина увеличава добрия HDL холестерол в кръвта, за да помогне за подобряване на нива на коефициента на холестерола. Кокосовото масло може да помогне за възстановяване на нормалната функция на щитовидната жлеза. Когато щитовидната жлеза не работи оптимално, това може да допринесе за по-високи нива на лошия холестерол.

 

Как да откриете проблем със щитовидната жлеза: Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма

 

Кокосовите мазнини със средно-дълга верига се разграждат по-лесно в черния дроб. Те се усвояват също толкова бързо, колкото въглехидратите, защото са малки молекули и почти веднага се използват, за да ни дадат енергия, поради което нямат време да се превърнат в мазнини по тялото. Проучване през 2009 година установило, че жените , които консумират 30 милилитра (около 2 супени лъжици ) кокосово масло на ден в продължение на 12 седмици, не само не качили тегло, но намалили количеството мастна тъкан в тялото си.

 

Тези средноверижни наситени мастни киселини също така подобряват работата на мозъка, предпазват от болестта на Алцхаймер и намаляват апетита.

 

Лауриновата киселина, заедно с каприлова и капринова киселина в кокосовото масло, могат да убиват бактерии, вируси и гъбички , което помага да се предотвратят инфекции ( все пак лауриновата киселина се среща и в кърмата!) Справя се възпаленията в устата и с лошия дъх.

 

Лечение с олио – възможно ли е?



Освен за вътрешна употреба, косовото масло е чудесно средство за възстановяване на наранена или нацепена кожа. Маслото облекчава също упорити кожни заболявания като псориазис, атопичен и себореен дерматит, тъй като поддържа здравословния баланс на кожата. Изследвания показват, че кокосовото масло може да подобри хидратацията и съдържанието на липиди на кожата. То също блокира около 20 % от ултравиолетовите лъчи на слънцето и така ви предпазва от фотостареене на плажа.

 

Трябва да знаем, че до 25 градуса кокосовото масло е твърдо. То е изключително устойчиво на загряване, което го прави идеално за пържене. Нужно е да се прави разлика между натуралния продукт и хидрогенираното кокосово масло, което се влага масово в храните и е източник на вредни транс-мазнини.

 

Научете повече за Хидрогенираните мазнини – няма пълно щастие!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://viruvasan.files.wordpress.com/
Предишна статия
Какво трябва да направим, ако сме ухапани от змия или ужилени от насекомо

Какво трябва да направим, ако сме ухапани от змия или ужилени от насекомо

Следваща статия
Проф. Спасов спаси 7-месечно бебе като направи уникална трансплантация

Проф. Спасов спаси 7-месечно бебе като направи уникална трансплантация

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар