Блог

Топ 5 ползи за здравето от бананите

Топ 5 ползи за здравето от бананите

Добавянето на един банан към ежедневната ви диета помага да поемате здравословни хранителни вещества и минерали. Един банан съдържа 110 калории, 30 грама въглехидрати и 1 грам протеин. Той е богат на калий и е естествено без мазнини, което държи кръвното налягане под контрол и стимулира метаболизма. Тези вкусни и месести плодове са заредени със здравословни витамини и минерали, като например: Витамин В6, манган, витамин С, фибри, протеини, магнезий, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин, витамин А, желязо.

 

Наличието на такива хранителни вещества го правят един от най-ефективните естествени средства за посочените по-долу здравословни състояния.

 

Държи кръвното налягане под контрол

Бананът е богат източник на калий и не съдържа натрий, което помага на тялото да поддържа кръвното налягане по естествен път. Според научно изследване, на ден се препоръчва 4700 милиграма прием на калий.

 

Намаляване на риска от астма

Богатото присъствие на пиридоксин (витамин В6) произвежда молекули, такива като аденозин трифосфат (АТР) и цикличен аденозин монофосфат (сАМР). Той помага да се диша по-плавно чрез релаксиране на бронхиалната мускулната тъкан. Според колеж в Лондон, деца, които приемат по един банан на ден, са с 34% по-малко риск от получаване на астматични симптоми.

 

Бори се с рак

Навикът да се ядат банани в ранна детска възраст ще намали риска от развитие на левкемия при децата. Като добър източник на витамин С, бананите намаляват образуването на свободни радикали, за които е известно, че причиняват рак. Приемът на плодове и зеленчуци, богати на фибри, намалява риска от получаване на рак на дебелото черво.

 

Загуба на тегло

Бананите са сладки на вкус и по този начин са по-добра алтернатива на захарта. Банан, който съдържа 90 калории, е една четвърт от един шоколадов бонбон. Бананите са добър източник на разтворими фибри, които поглъщат водата в стомаха и забавят храносмилането. Това ви помага да утолите глада си и да се чувствате сити за дълго време. Опитайте да ядете по един банан преди обяд, това ще ви помогне да  избегнете допълнителен прием на храна и да контролирате теглото си.

 

Подобрява зрението

Според Службата на хранителни добавки, жените се нуждаят дневно от 700 микрограма витамин А, а мъжете от 900 микрограма. Добавянето на банани към вашата диета може да ви помогне да попълните дневната нужда от витамин А в известна степен. Бананите съдържат алфа-каротин и бета-каротин, които по-късно се преобразуват във витамин А и ви помага да държите очите си здрави.

 

Освен  тези големи ползи за здравето, бананите могат да помогнат и за здравето на сърцето, намалят риска от диабет и са лечение на диария, подобряване на храносмилането и укрепване на костите.

 

Свързани статии:

Какво не знаем за бананите

Кората на банана – неочаквано полезна

Банани: природна медицина за храносмилателни проблеми, депресия и още

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пърженето на храната в свинска мас е по-здравословно, отколкото използването на слънчогледово олио, казват учени

Пърженето на храната в свинска мас е по-здравословно, отколкото използването на слънчогледово олио, казват учени

Следваща статия
Олио от канабис лекува терминален рак на 3-годишен след като фармацевтичните лекарства се провалят

Олио от канабис лекува терминален рак на 3-годишен след като фармацевтичните лекарства се провалят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар