Блог

Сок от облепиха държи доктора далеч от дома

Сок от облепиха държи доктора далеч от дома

Сокът от плодчетата на облепихата  (Hippophae rhamnoides), която е позната у нас още и под името ракитник е едно от най-добрите средства за профилактика и лекуване на хипо- и авитаминози, простудни заболявания , проблеми с концентрацията, кървене на венците. Препоръчва се да се взема по 2 суп.л. сок, разреден с ½ ч.ч. вода 3 пъти дневно преди храна всеки ден в продължение на 3 седмици.

 


В домашни условия може да се концентрира щадящо, т.е без загряване като се добави захар – 55 части на 45 части суровина. Съхранява се в плътно затворени съдове на студено място. Приготвя се и така: 500 гр. смачкани плодчета се заливат със 100 мл. вода, врят на слаб огън 15 мин., пасира се и се подслажда с мед ( захар). Налива се горещ в бутилки, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 


Наред с това при преумора, отслабен имунитет и работоспособност, безапетитие могат да се консумират всеки ден по 2-3 суп.л. плодчета с мед.

 


Отварата от плодчетата на се пие при стомашни заболявания, а външно- при кожни страдания. Действа укрепващона косата и при настъпващо оплешивяване.

 


Приготвя се като 1 суп. л. сушени плодчета се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, ври 10 мин., прецежда се и се изпива на глътки през деня.

 


 След шипката, киселите плодчета на облепихата имат най-много витамин С ( повече от лимоните и портокалите – 450 мг/ 100 гр.). Най-подходящото време за бране са първите мразовити дни. Те са богати и на други витамини – В1,В2, В3,В6,Р и К, както и на калий, магнезий, каротин, захари, ябълчена и палмитолеинова киселина, флавони и пектинови вещества.

 


Облепихата е известна още от древността като лекарствено средство. В Киргизстан и Азербайджан има цели гори от 15-метрови дървета, у нас расте рядко, предимно по Черноморието. Във фитотерапията се използват предимно плодчетата и листата му.

 


Те имат имуноукрепващо, стимулиращо оросяването и храносмилането, противовъзпалително и апетитовъзбуждащо действие. Препоръчват се при намалена киселиност на стомаха и атонични запеци.

 


 Листата на облепихата също съдържат големи количества витамин С и затова от тях се прави витаминозен чай. Те са богати и на дъбилни вещества, заради което се използват при щавенето на кожи. С тях се правят лапи при ревматизъм и запарки при косопад и други кожни страдания.

 


Препаратите (спиртен извлек и отвара) от кората на облепихата действатантитуморно, а отварата от костилчиците й се използва като слабително средство.

 


1 суп.л. наситнени листа или кора врят в 1 ч.ч. вода 10-15 мин. на слаб огън, прецежда се и се взема по 1 суп.л. 4-5 пъти дневно при диария.

 


При дерматити и екземи  се правят бани( 12-15 процедури по 1 през ден) като се ползва добавка от запарка на листата на облепихата (250 гр. наситнена дрога , която се залива с 4 л. вряла вода, кисне 2 ч. и се прецежда.

 


При ракови заболявания се прави отвара от 1 суп.л. наситнени кори в 1 ч.ч. вряла вода, ври 20 мин. и се прецежда. Пие се по 1/3 ч.ч. 3 пъти дневно. Срещу облъчвания се прави спиртен екстракт ( в съотношение суровина-70% спирт 1:10, кисне 8-10 дни) 3 пъти дневно.

 

Свързани статии:

Букет от горчиви билета при липса на концентрация (народни рецепти)

Кои билки помагат при изгаряния? (10 избрани рецепти)

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Червени храни срещу рак, оранжеви и жълти -  за добро зрение

Червени храни срещу рак, оранжеви и жълти - за добро зрение

Следваща статия
При асиметрична бенка, която сърби и кърви - на дерматолог!

При асиметрична бенка, която сърби и кърви - на дерматолог!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар