Блог

Червени храни срещу рак, оранжеви и жълти - за добро зрение

Червени храни срещу рак, оранжеви и жълти -  за добро зрение

Колкото по-цветно е менюто ви, толкова по-здравословно е то. При следващото си хранене се замислете какво виждате в чинията си. Ако там преобладава кафяво или бяло, бежово – печено месо, пюре, ориз, хляб, то имате нужда от промяна. И то многоцветна. Всяко ястие трябва да се състои от минимум 3 цвята, като някой от тях да е зелено, червено, черно или бяло, но не под формата на брашно, захар т.н., а като карфиол, гъби, глава целина, бяла ряпа, чесън и т.н.

 

Това, че храните са оцветени в различни багри, недвусмислено показва, че те имат уникално съдържание и доставят на организма незаменими ползи. Затова ключът към доброто здраве е в разнообразието. Всеки цвят означава наличие на определени фитохимикали или пигменти, всеки от който е полезен за определена част или орган от тялото или помага при различни състояния. Ето кои са те и за кавко са полезни.

 

Червените

Доматите, червеното цвекло, репичките, нарът и т.н. изглеждат така заради веществото ликопен, което ги обагря в червено. На първо място ликопенът е един от най-мощните природни антиоксиданти, който забавя стареенето на кожата и предотвратява образуването на старчески петна. Другото му по-важно действие е способността му да се бори с раковите клетки и да действа превантивно срещу тяхната поява. Изследвания на учени от “Харвард” например е установило, че при прием на повече от 10 порции доматени храни седмично рискът от рак на простатата при мъжете намалява с 45%, а при жените рискът от рак на маточната шийка намалява до 5 пъти. И най-хубавото е, че ликопенът в доматите става дори по-лесно усвоим, ако те са консервирани или сготвени на сос – за разлика от някои витамини, които изчезват при термична обработка, ликопенът става още по-концентриран.

 

Освен него, разбира се, в червените храни има и други полезни елементи. Червените чушки например съдържат два пъти повече витамин C от лимоните; червеното цвекло съдържа и други пигменти – бетацианини, които помагат при анемия, високо кръвно, подагра, атеросклероза и т.н.; в нара има много калий и т.н.

 

Зелените

Всички помним как мускулите на Попай моряка растат за секунди, когато хапне една консерва спанак. На шега, на майтап, учените наистина са доказали, че спанакът има стероиден ефект, затова често е част от менюто на бодибилдърите. За да постигнете ефекта на Попай обаче, трябва да ядете към килограм спанак на ден, а нищо прекалено не е полезно.

 

Онези съставки, на които спанакът дължи имиджа си, са хлорофил и желязо. Има ги и в лапада, лободата, листата от цвекло, копривата, краставиците, зелените чушки, авокадото. Хлорофилът, който ги оцветява в зелено, има силно антиоксидантно и антиканцерогенно действие. Храните, които го съдържат, детоксикират организма – прочистват черния дроб, основният филтриращ орган.

 

Оранжеви

Портокали, тиква, моркови, кайсии – това са храните, които спадат към тази група. Цветът им се дължи на бета-каротинът, който съдържат. В организма той се преобразува във витамин А, който е изключително важен за кожата, имунната система, косата, ноктите, костите. Тялото използва бета-каротина и за производството на ретинол - съставка, необходима за доброто зрение. Правилото е, че колкото по-наситен цвят има растението, толкова повече от полезния пигмент съдържа.

 

Жълти и жълто-оранжеви

Около 75% от хората страдат от недостиг на лутеин, показват изследвания. Това е така, зашото той трябва да се набавя с храната – не се произвежда самостоятелно в организма. Особено голям е дефицитът при пушачите и хората със светли очи. Затова те, а и всички останали трябва да хапват повече ананас, папая, жълто грозде, праскови.

 

Лутеинът е много полезен за зрението. Според специалисти дневен прием от 6 милиграма намалява риска от катаракта.

 

Сини и лилави

Антоцианини и ресвератрол – това са фитохимикалите в смокините, патладжаните, сините сливи, боровинките, тъмното грозде. Първият намалява риска от рак, затлъстяване, диабет а вторият забавя стареенето на кожата и намалява лошия холестерол.

 

Учени казват, че сините храни презпазват и от Алцхаймер.

 

Бели

Много от храните от тази група са известни като природни антибиотици – чесън, лук, праз. Освен тях към белите храни спадат и бананите, гъбите, карфиолът, бялата ряпа, бялото зеле. Всички те са важен източник на флавоноиди и антиоксиданта алицин. Действат протитовъзпалително и съдържат много витамин C, което ги прави незаменими естествени имуностимулатори в сезона на вирусите.

 

Черни

Черният ориз, черната соя, черниците и къпините са богати на антоцианин, който е отговорен за тъмната им краска. Най-важното му свойство е способността му да намалява броя и разпространението на раковите клетки, както и риска и от сърдечно-съдови проблеми и диабет.

 

Към полезните черни храни може да отнесем и черния пипер и черния чай - мощни антиоксиданти, които се използвта много аюрведическата медицина.

 

Свързани статии:

Кой цвят храни са по-здравословни?

Духовната енергия на различните храни според учителя Петър Дънов

4 лесни стъпки за истинско здраве

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ходете, 1/2 час на ден намалява до 40% риска от диабет

Ходете, 1/2 час на ден намалява до 40% риска от диабет

Следваща статия
Сок от облепиха държи доктора далеч от дома

Сок от облепиха държи доктора далеч от дома

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар