Блог

Кои билки помагат при изгаряния? (10 избрани рецепти)

Кои билки помагат при изгаряния? (10 избрани рецепти)

Изгарянията на кожата са много болезнени, независимо дали са  се случили поради невнимание, когато правим зимнина или заради слънчев загар. „Здравница” подбра няколко ефикасни рецепти, за да успокоим  болката, да подпомогнем оздравяването  и да заличим белезите през всеки сезон.
 

 

Рецепта 1

За лекуване на локални кожни увреждания като изгаряния и язви във Франция се приготвя народен мехлем, познат в Европа под името ” помада от тополови пъпки” .  Смесват се 100 гр. наситнени листни пъпки от черна топола, стръкове беладона, черен блян и черно кучешко грозде. Сместа се залива с 400 мл. спирт, кисне 25 ч., добавя се 4 кг. мас и се държи на слаб огън в продължение на 3 часа. После се прибавят 800 гр. счукани тополови пъпки и всичко се притопля още 10 ч., след което се прецежда, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.
 

 

Рецепта 2

Отвара от плодчетата на черна боровинка ( 100 гр. на 500 мл вода) ври, докато остане 250-300 мл. течност. Компресите се сменят на всеки 4-5 часа. Рецептата се прилага още и за екземи, гнилостни язви и други кожни заболявания.
 

 

Рецепта 3

Дюлеви семена се слагат в преварена вода в съотношение 50: 1 и съда се тръска в продължение на 5 мин. Прецежда се през марля и с получения слузест извлек се мажат засегнатите от изгаряния места 1-2 пъти дневно. Процедурата се повтаря 3-4 пъти поред с интервали от 5-10- минути.
 

 

Рецепта 4

Отвара от липа (4 суп.л. наситнени цветчета) се заливат с 500 мл. вода, ври на слаб огън 10 мин. Правят се компреси при изгаряния, язви и главоболие.
 

 

Рецепта 5

Запарени свежи листа от бяла бреза могат да се ползват външно под формата на компреси при изгаряния, ставни болки и рани от залежаване.
 

 

Рецепта 6

С масло от облепиха се лекуват изгаряния, но и кожни болести (акне, невродермит, хронични дерматози), помага при диабет, анемия, назначава се също при заболявания на хранопровода,стомаха, носоглътката, при остър и хроничен фарингит (ларингит, тонзилит), а също и при гинекологични оплаквания (вагинит, възпаления и ерозия на маточната шийка), като се пие и вътрешно. Курсът на лечение при вътрешен прием ( по 1 ч.л 2-3 пъти дневно) продължава 3-4 седмици, прекъсва за 30 дни и пак се повтаря( ако е необходимо).
 

 

Рецепта 7

Измиват се с преварена вода прясно откъснати зрели бобчета от японска акация (софора), нарязват се на ситно, слагат се в стъклен буркан и се заливат с 56% спирт в съотношение 1:1( сушени 1:2). Сместа кисне 10 дни, като често се разбърква. Стиска се, оставя се да се утаи и се прецежда през памук. Освен при изгаряния,тинктурата помага и при измръзвания и гнойни възпалителни процеси( рани, трофични язви).
 

 

Рецепта 8

Прави се мехлем от 1 част екстракт от трепетлика и 8 части свинска мас. Подходящ при изгаряния, незарастващи рани, язви и ставни болки.
 

 

Рецепта 9

1ч.ч китайски чай се залива с 250 мл. вряща вода. Кисне 30-40 мин. и се прецежда. Използва се при слънчеви изгаряния, като процедурите се правят 2-3 пъти дневно в продължение на 20-30 мин., с което се премахват болките и чувството за парене.
 

 

Рецепта 10

При слънчеви изгаряния по кожата се взема вана, като към водата се добавя 1 ч.ч. ябълков оцет.

 

Свързани статии:

Да научим повече за слънчевото изгаряне

Здравословни проблеми, свързани с лятото І част

Слънцето - приятел, но и враг

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Как да „защитим“ мозъка в жегата

Следваща статия
С катранен сапун срещу мазна кожа и акне

С катранен сапун срещу мазна кожа и акне

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар