Блог

Сезонът на лековитите пъпки - най-ефикасните рецепти

http://doctiming.bg/blog/пролетно-здраве-ползите-от-копривата-спанака-дивия-чесън-и-киселеца

 

Пролетта в общи линии пристигна, което значи, че е време и за пролетни цъфнали растения и техните неразцъфнали пъпки, които са лековити. Затова ви представяме някои от най-добрите рецепти с пролетни пъпки. 

 

 

 

Едно от най-популярните е карамфиловото дърво. Дрогата се приготвя от розовите цветни пъпки – отрязват се целите съцветия, сушат се на въздух или чрез опушване, след което придобиват характерния кафяв цвят. От тях се произвежда карамфиловото масло, което съдържа етерично и тлъсто масло, дъбилни вещества, флавоноиди.

 

 

 


Имало е времена,  когато карамфиловите пъпки били с цената на златото.

 

 



В Китай са известни преди новото летоброене, намерени са в стари египетск гробници, а първото сведение за употребата им в Европа е от времето на император Константин. Растението се споменава и от лечителката Хилдегард фон Бинген. Карамфилчетата се използвали от готвачи и медици, които се уповавали на дезинфекционните му свойства – особено през Средновековието по време на чумни и холерни епидемии. При посещения на болните лекарите носели гердани от карамфилови пъпки или сдъвквали зрънце карамфил. По този начин вярвали, че ще се предпазят от заразата.

 

 

 



Както като подправка, така и като лек карамфилът трябва да се употребява в малки количества- спада към богатите на етерично масло дрога, а те причиняват дразнения на стомаха, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

 

 



Пъпките на касиса се събират в края на зимата и рано през пролетта, когато набухват, преди започване на развитието им. Препоръчват се при камъни в бъбреците, възпаление на пикочния мехур, скрофулоза.  Екстрактът от тях, приготвен в сухо бяло вино има слабително действие( 1 част суровина-10 части вино) и се взема подсладено по 50 мл 3 пъти дневно.

 

 

 



В народната медицина макар и ограничено се използват листните пъпки на люляка. Една от най-популярните рецепти е свързана с диабета ( особено в начален стадий). Прави се запарка от пъпки- 20 гр. дрога се залива с 1 ч.ч вряла вода, кисне 30 мин. и се прецежда. От течността се приема по 1 суп.л. 3 пъти дневно преди ядене.

 

 

 

 


Родът на тополата от сем. Върбови обхваща в световен мащаб около 110 вида листопадни дървета,от които във фитотерапията от стари времена са познати черната топола, бялата топола, наричана още кавак, канадска топола, трепетлика ( със сходни качества) и др. Листните пъпки се берат през март-април по време на сокодвижението, при набъбването, но преди разпукването им. Сушат се на тънък слой в проветриво помешение ( за да не се разтворят). Съдържат етерично масло, гликозиди (салицин, популин, саликортин), смоли, дъбилни вещества.

 

 


Запарката от пъпките на тополата( най-добре черна) имат антисептично, бактериоцидно и отхрачващо действие.
20 гр. сушени пъпки се заливат с 1 ч.ч. вода, кисне до изстиване и се прецежда. Пие се по 1-2 суп.л. от течността 3-4 пъти дневно преди ядене.

 

 

 


При хемороиди се назначава да се направи следната запарка: 1 суп.л. пъпки се заливат с 1 ч.ч вряла вода, кисне 2 чс и се прецежда. Пие се на глътки преди хранене (посочената доза е за 1 ден), а при полиартрит, подагра и ревматизъм се взема по 2 суп.л. запарка 3-4 пъти дневно , също преди хране.

 

 

 

 


При остро и хронично възпаление на пикочния мехур , както и при затруднено и болезнено уриниране – 2 суп.л. наситнени сушени листни пъпки от черна топола се заливат в термос с 2 ч.ч вряла вода, кисне 2 ч. и се прецежда. Пие се по ½ ч.ч. топла запарка ( може и подсладена с мед на вкус) 3-4 пъти дневно преди хранене.

 

 

 

 


В съвременната фитофармация намират приложение жълтата акация, наречена още карагана, златен дъжд , жълт салкъм (Caragana arborescens),  както и японската ( Styphnolobium japonicum), популярна като софора. Жълтата акация била известна още през 18-и век като хранително растение -  в Русия от плодовете й приготвяли различни блюда, подправки, смилали ги и на брашно, ползвали ги и като заместител на кафето. Цветните пъпки и незрелите плодове са подходящи за салати, а мариновани – за гарнитури.

 

 

 



За медицински цели се използват цветните пъпки и плодовете (бобовете) на софора.  Пъпките й са промишлен източник за производство на рутин, прилаган за профилактика и лечение на хипо- и авитаминози, на заболявания, съпроводени с нарушение в пропускателната способност на кръвоносните съдове. Включва се в препарати срещу венозен застой ( разширени вени, хемороиди), атеросклероза, кръвоизливи в ретината и др. Дрогата се приготвя в началото на бутонизацията, когато започват са се разпукват най-долните пъпки от съцветието, държат се 1-2 часа на слънце и после се досушават на сянка. Плодовете се събират недозрели в сухо време.

 

 

 

Свързани статии: 

 

 

Пролетно лечение с пролетни цветя

 

 

Пролетно презареждане

 

 

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Дефицит от близо 500 лични лекари

Дефицит от близо 500 лични лекари

Следваща статия
Как да се предпазим от рак на главата и шията?

Как да се предпазим от рак на главата и шията?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар