Блог

Дефицит от близо 500 лични лекари

Дефицит от близо 500 лични лекари

 

Откри се сериозен недостиг на лични лекари в България след като правителството одобри приемането на Национална здравна карта. Според нея са необходими поне 4886 общопрактикуващи лекари, за да се гарантира достъпът на населението до медицински услуги. Според въпросната карта, у нас трябва да се въведе евростандартът, който е 1 личен лека на 1500 души население. Така се откри, че ни липсват 470 лични лекари. 

 

 

 


В НЗК е определен и необходимият минимален брой лекари в специализирана извънболнична медицинска помощ по области. За определени специалности в градовете, в които има високо ниво на търсене на медицинска помощ, като София, Пловдив и Варна е определен по-висок коригиращ коефициент за покриване на нуждите на населението на регионално и национално ниво.

 

 

 


Общият брой на необходимите лекари в извънболничната помощ е над 11 000, а на лекари по дентална медицина - 9119. Броят на медицинските сестри пък трябва да е поне 10 805, информира "Стандарт". Потребности от лекари и зъболекари специалисти надвишават наличните човешки ресурси по области и региони. На 1000 души население се падат 4,9 легла за активно лечение.

 

 

 


Анализът на съществуващите легла по видове медицински дейности е установил недостиг на педиатрични и излишък на терапевтични и хирургични легла. За пръв път с НЗК се въвежда механизъм за планиране на потребностите от високотехнологични методи за диагностика и лечение и свързаната с тях медицинска апаратура. Разработена е карта на системата за спешна медицинска помощ, съдържаща броя и местоположението на структурите й. Картата на спешната помощ определя и потребност от създаване на 17 "изнесени екипа" в районите със затруднен достъп на населението.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Скандално! На всеки лекар в Бърза помощ в София се пада по един чиновник

 

 

Doctiming.bg вече предлага on-line запазване на час при 218 лекаря


 

Четири храни за пречистване препоръчани от личния лекар

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
България единствена на Балканите с безкръвна диагностика на панкреаса

България единствена на Балканите с безкръвна диагностика на панкреаса

Следваща статия
http://doctiming.bg/blog/пролетно-здраве-ползите-от-копривата-спанака-дивия-чесън-и-киселеца

Сезонът на лековитите пъпки - най-ефикасните рецепти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар