Блог

България единствена на Балканите с безкръвна диагностика на панкреаса

България единствена на Балканите с безкръвна диагностика на панкреаса

Уникална за България и Балканите безкръвна прецизна диагностика на панкреасни и жлъчни пътища от неотдавна е налична в отделението по гастроентерология в Токуда. Заедно с това и първите успешни процедури вече са налице съобщиха от лечебното заведение. 

 



Системата се нарича SpyGlass DS, което в  превод означава малък телескоп, т.е. тя представлява апаратура, с която се увеличава многократно достъпа и възможностите за неинвазивни процедури за диагностика и лечение на заболяванията на горния тракт на храносмилателната система.

 

 


„SpyGlass e оборудване за холангиоскопия и панкреатоскопия – методи за директен ендоскопски оглед на жлъчните канали и панкреасния канал", обяснява д-р Петко Карагьозов, началник на отделението по гастроентерология в Токуда. „Зад тези термини се крият редица високотехнологични, щадящи за пациентите изследвания и терапевтични процедури. Системата позволява да диагностицираме много по-прецизно неясни стеснения, както и туморни процеси на панкреасните и жлъчните пътища посредством биопсии. По този начин можем да уточняваме бързо много сложни случаи и необходимостта от хирургично лечение.“ посочва предимствата специалистът.

 

 


Освен прецизна предоперативна оценка на панкреасния канал и жлъчното дърво, приложенията на SpyGlass DS включват още лазерна литотрипсия на големи камъни в жлъчния канал, изваждане на камъни от вътречернодробните жлъчни пътища и др.
Новото оборудване е изключително ценно при трудни за диагностициране пациенти, които често са обект на лечение на гастроентеролози, коремни хирурзи и специалисти по образна диагностика. Една от най-сложните хирургия в медицината – тази на панкреаса, с подобна система ще бъде улеснена от максимално прецизна и неинвазивна видео диагностика. SpyGlass доокомплектова и надгражда т.нар. ERCP (ендоскопска ретроградна холагиопанреатография) на жлъчните пътища и панкреасния канал. По този начин отделението по  гастроентерология в Токуда има възможност да изпълнява пълния обем от изследвания и процедури на стомашно-чревната система, казват от лечебното заведение.

 

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Имаме си и панкреас (дори да не се сещаме за него)

 

 

Д-р Гайдурков за натуралната хигиена и кои заболявания лекува – заболявания на панкреаса, белите дробове, бъбреците (втора част)

 

 

Победете тумор на панкреаса с тази съставка

 

 

Източник: Здравница

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Музикотерапия за по-общителни и развити деца

Музикотерапия за по-общителни и развити деца

Следваща статия
Дефицит от близо 500 лични лекари

Дефицит от близо 500 лични лекари

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар