Блог

Музикотерапия за по-общителни и развити деца

Музикотерапия за по-общителни и развити деца

 

Представяме ви интервю с Виржиния Минева, музикант, с най-широка дейност, живее и работи в Германия повече от 45 г. Изучавала е блокфлейта, преподавала е в музикално училище и университет в Гисен. Специалист е по валдорфска музикална педагогика и сега се занимава с медитация с музика и лечение чрез глас и инструментален звук. Има желание да се създаде асоциация за релаксация, медитация и трансфомиране на енергиите със силата на човешкият глас и звукът на пеещите купи.

 

 



- Г-жо Минева, какво е лечебната сила на пеенето? Една българска поговорка казва: „Който пее зло не мисли”…

 

 

 


- При пеене музикалните тонове регулират електромагнитните течения в тялото. С пеенето повдигаме вибрациите на клетките, които съдържат и вода. А водата, знаем, има памет и ние можеме да ѝ влияем, т.е и на клетъчно ниво лечението с музика – било то пасивно или активно е най-нежното, меко въздействащо на сърцето , на всички органи и  особено на душата. Хармоничните честоти зареждат водата в тялото и оттам привеждат в ред клетките на тялото и ни издигат в други вибрации. Лекуват ни, извеждат ни в едно спокойно, релаксирано състояние на духа .Ние, всички, каквато и музикална дейност да извършваме – това действа оздряваващо и благотворно.

 

 



- Как музикотерапията може да въздейства на деца?

 

 


- Лечението с музика е многообразно и е добре да споделяме опита си. При работата ни с деца и  подрастващи, които трудно говорят или отказват, нямат смелост да опитат, но разбират какво им се казва е подходящо да започнем да изпяваме дълги гласни в бавно темпо. Същевременно поставяме лявата ръка на детето на масата пред него и потропваме с нея. Така се въздейства за координирането на дясното полукълбо на мозъка с лявото.

 

 



Когато се развива музикалноста у децата, на каквато и степен да е тя, децата израстват с много интереси и умения.Не случайно предметът музика се изучава до 12-13-и клас в Германия. Не случайно в древността откриваме доказателства за важността на музиката в живота на хората и най-вече ролята и въздействието на флейтата и арфата.

 

 

 


- Върнахте се наскоро от Доминиканската република, където в продължение на 5 седмици обучавахте педагози.

 

 


- Имах удовоствието и радостта да обучавам учители в детската градина и основното училище в едно частно училище в Доминиканската република. Училището е основано преди 19 години. Преди доста много години живях и работих в Хавана.Познавам климатът и поради това приех да отида за около  2 месеца. И така, моето намерение е изцяло да предам опитът си за  валдорфската музикална педагогика,  ранно музикално възпитание, кинезиология за деца и музиктерапия. Директорът на училището е германец, свири на блокфлейта и вярвам ,че работата там ще продължи успешно.

 

 


Това бе интензивен курс за учители, това ми беше и целта. Живях в Сантяго и усетих какво е това да си мисионер.

 

 


Училището е много скромно, в него учат около 300 ученика, които се възпитават в толерантност спрямо всички други религии. Както децата, така и самите доминиканци са любвеобилни, музикални, открити като хора и са отворени към новото. Много са привързани към родината си, записваха си, водеха си записки старателно, а също се упражняваха, и започнаха да свирят на 2-рия час от преподаването.

 

 



Страната е красива, хората са работливи и като цяло имат много хубави отношения помежду си. Любопитното е, че знаеха за България, тъй като в столицата на Доминиканската република Санто Доминго , в един от оркестрите работят българи ( а и не само там).

 

 



- Защо отделяте толкова голямо значение точно на блок флейтата?

 

 

 


- Блокфлейтата е тази, която извлича тоновете от душата,от сърцето, която разказва приказки...При нея се ползва въздухът, който е божи дар, и затова това е най-стария инструмент. Ако се върнем в древен Египет ще открием издялани на камъни арфисти.

 

 

 


Подбирайте музика за релаксиране със флейта,която е божествената ни връзка чрез въздухът, който е благословен дар. Нашите деца се нуждаят от пеене и свирене. Това е жизненоважно, прави ги здрави, щастливи и умни. Човек има нужда от красота, а красотата, това е изкуството...

 

 



Музиката по фантастичен начин отваря съзнанието и душите на хората и чрез вибрациите, чрез трептения настъпва едно умиротворение в душата. Добре е да се започне още с бременните работата с музикотерапия, децата по-рано прохождат, по-общителни са, по-рано проговарят . За бъдещите майки,бременните и за техните неродени още бебета може много да се направи,като се формират  малки групи и с подходяща музика, и лека дихателна техника се повлияе на бебето в утробата.Особенно силно е въздействието на музиката на Моцарт.След раждане , ако се изсвирят пасажи от музиката, която са слушали като неродени настъпва видимо подбрение в поведението им.Ако промениме малко,с един тон позната ѝм вече музика показват нова реакция на случващото се.

 

 

 


През миналото лято разработихме. тази тема с колежката Марина Чолакова от Пловдив.
Има институти по света в които чрез слушане на музика подобрява състоянието на  млади и възрастни пациенти с различни здравословни проблеми.

 

 

 



Впечатли ме една информация, че при болки в гръбначният стълб и в ставите в някои центрове в Америка,а по-късно и в Германия се практикува месене на хляб и работа с тесто и пеене. Резултатът настъпва бързо. Хлябът и пеенето са свещени!

 

 

 


- У нас може ли да се намерят тези специални блокфлейти и  купи?

 

 


- Тези, които се  интересуват от валдорфска, малка пентатонична арфа, наречена ''лайе'' вече знаят, че в Трявна са вече произведени първите 3 ,и могат да се поръчат още. Майстор лютир е Иван Тотев.

 

 



- Бяхте планирала да направите показна медитация с купи в София?

 

 

 


- Да, но заради битов инцидент в дома ми Гисен и последващи операция и болнично лечение се налага да остана тук. Беше предвидено да направя медитация с деца с онкологични заболявания в София с купа с планински кристал. Чрез трептенията се вливат нови сили, разклаща се застоялата енергия, която е в тялото, и започва изчистване на каналите, на негативното, на преживяното, което подпомага оздравяването.

 

 

Свързани статии:

 

 

Деца-маймунки – артистични и душата на компанията

 

 

Доц. д-р Атанас Мангъров: Предпазете децата от стомашно-чревни инфекции с добра хигиена

 

 

Д-р Абдул Али Кахтан: пазете децата от ротавирус, който причинява диария и повръщане



 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Не се отказвайте напълно от въглехидратите

Не се отказвайте напълно от въглехидратите

Следваща статия
България единствена на Балканите с безкръвна диагностика на панкреаса

България единствена на Балканите с безкръвна диагностика на панкреаса

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар