Блог

Доц. д-р Атанас Мангъров: Предпазете децата от стомашно-чревни инфекции с добра хигиена

Доц. д-р Атанас Мангъров: Предпазете децата от стомашно-чревни инфекции с добра хигиена

С увеличаването на температурите плажовете се пълнят с туристи. Инфекциозните болници пък с пациенти. Идва сезонът на стомашно-чревните инфекции. В повечето случай те не са опасни, но са неприятни. И най-уязвими към тях са кърмачетата и децата до 5-6-годишна възраст.

 

Заразяването с такива инфекции става по фекално-орален път, т.е., ако се консумира мръсна храна. А малчуганите с техните немирни ръце слагат всичко в устата си, без да се замислят. Затова и те са най-честата жертва на вирусни и бактериални инфекции.

 

Децата нямат имунитет срещу такива зарази. "Възрастните са си изградили имунна памет, затова рядко страдат от стомашно-чревни инфекции. Малките обаче тепърва предстои да придобият имунитет", разказа пред "Труд" доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение към Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Иван Киров".

 

Дори детето ви да е боледувало много пъти от стомашно-чревни инфекции, не е гаранция, че е изградило имунитет срещу всички. "Има стотици вирусни инфекции. Както има различни марки коли, така има и различни марки вируси. Затова шансът да се разболее от един и същи вид е малък", обясни д-р Мангъров.

 

Има два вида стомашно-чревни зарази - бактериални и вирусни. И двете минават с изтощително разстройство, повръщане, висока температура и отпадналост. Децата се разболяват най-често от ротавирусна инфекция. Защото именно 70% от всички вирусни стомашно-чревни зарази са от вида "ротавирус".

 

Прилики и разлики

Родителите трябва да са наясно каква е причината за заразата, за да могат да се справят адекватно с нея. При вирусните инфекции например симптомите са почти същите като при бактериалните (висока температура, разстройство, повръщане и отпадналост ). Разликата обаче е, че ако причинителят е вирус, диарията е водниста, а ако е бактерия - смес между слуз и кръв. Кръвта е следствие от малки язвички, които са се образували по лигавицата на дебелото черво. Ако родителят има съмнения, че детето може да е "лепнало" бактериална инфекция, трябва да потърси лекарска помощ. И по преценка на доктора веднага да се назначи подходяща терапия. Обикновено се предписват антибиотични медикаменти, за да намалят продължителността на боледуване и да облекчат симптомите.

 

За вирусните стомашно-чревни инфекции точно определено лечение няма. Терапията е симптоматична, т.е. приемат се отделни медикаменти срещу повръщането, диарията, температурата и т.н.

 

“Те са за успокоение на майките, но не помагат”, обясни д-р Мангъров. Щом малчуганът е лепнал такава инфекция, единственото решение е на детето да се назначи строга диета. Не трябва да се ядат храни като картофи и ориз, защото съдържат целулоза. Въглехидратните храни обаче са препоръчителни, дори задължителни. Детето трябва да яде бисквити, солети и сухари. Диета се въвежда и за най-малките – те не трябва да се кърмят. Вместо това на бебетата се дават адаптирани диетични млека.

 

Хидратацията е главният фактор, когато детето ви трябва да се пребори със стомашно-чревна инфекция. “Не самата диария е опасна, а обезводняването. При дехидратацията се нарушава водно-електролитният баланс. Децата имат по-интензивна водна обмяна и затова при тях по-лесно се получават усложнения, отколкото при възрастните пациенти”, обясни д-р Мангъров.

 

Сокчета и компоти не вършат работа в случай на силна дехидратация. Малчуганът трябва да пие т. нар. рехидратиращ разтвор. Той съдържа натрий и глюкоза и се усвоява веднага от организма. Приемането на антибиотици не е препоръчително за вирусните стомашно-чревни инфекции. Вместо да облекчат симптомите, те могат да ги засилят.

 

Ако причинителят на инфекцията е вирус, цялото мъчение трае най-много 10 дни. Бактериалните инфекции като дизентерия и салмонела обаче са по-продължителни и изискват сериозно лечение. Голяма е разликата във времето и от момента на заразяване до момента, в който се проявяват симптомите на заболяването - при вирусните инфекции е между 5 и 7 дни, а при дизентерията инкубационният период е 45 дни.

 

Така че ако мислите, че витамини или хапчета ще предпазят детето ви от стомашно-чревна инфекция през лятото, се лъжете. Решението е просто – добра хигиена. Достатъчно е да не позволявате на малчуганите да се хранят с мръсни ръце или да ядат неизмити плодове или зеленчуци.

 

Още:

7 прости стъпки към живот изпълнен с чудеса

Как да се пречистим от тежки метали с кориандър

Рискове за здравето според кръвната група

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://4.bp.blogspot.com/
Предишна статия
Трябва ви обезболяващо? Потърсете в кухнята – 8 страхотни идеи

Трябва ви обезболяващо? Потърсете в кухнята – 8 страхотни идеи

Следваща статия
Проф. Захарина Савова: Киберманията е вид зависимост, наподобяваща алкохолизма

Проф. Захарина Савова: Киберманията е вид зависимост, наподобяваща алкохолизма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар