Блог

Пролетно лечение с пролетни цветя

Пролетно лечение с пролетни цветя

 

Пролетните цветя не са просто красиви, а и полезни за вашето здраве. Разберете кои и как по-долу: 

 

 


Кукуряк

 


Отвара от корените на кукуряк се пие само от възрастни и то в малки дози при маясъл, запек, кашлица, бодежи, туберкулоза. Външно се използва и за промиване на рани. Със сварените корени се правят топли бани при ревматизъм, краста, въшки, косите се мият при пърхот и косопад - някои билкари у нас го прилагат като коренището на кукуряка се сварява в оцет и се прилага външно. Отварата може да се използва и за промивка на гнойни рани.

 



Използва се от билкарите и при ветеринарната медицина при болестта спореж по животните. Нарязаното на ситно коренище се слага в храната на добитъка за усилване на организма.

 

 


Напролет, като видят първия кукуряк децата откъсват стръкче от него като го наричат за здраве и изпращат всички болести през годината да се махнат от хората и да отидат при кукуряка. Има поверие, че кукуряк не се сади в градината и не се внася вкъщи, защото ще спрат да носят кокошките.

 



В някои райони на Русия фармацевтични компании го използват в състава на кардиотоничен препарат под формата на таблетки и ампули. По химичен състав един от глюкозидите на кукуряка – корелбурина е близък до състава на морския лук, по Бързина на действие – на строфантина, а по продължителност на действие и по кумулативни свойства ( натрупване) – до напръстника.



Кокиче

 


Най-популярната съставка на кокичето се нарича нивалин. Той подобрява или възстановява нервно-мускулната проводимост, повишава тонуса на гладката мускулатура, разширява периферните съдове, прониква в централната нервна система и улеснява провеждането на нервни импулси. Затова и фармацевтичните препарати, в които влиза са свързани с лечение на двигателни и сетивни нарушения, свързани с нефрити, полиневрити, церебрални парези, мускулни дистрофии, периферни съдови спазми и др.

 


Много популярни е следната рецепта: при тремор, намалено зрение, отпадналост и язва залейте 40 нарязани на ситно кокичета (цветчета плюс листата) с 300 мл. силна ракия и ги оставете да престоят в продължение на 20 дни. После прецедете и приемайте от тинктурата по 40 капки, разредени с вода, 3 пъти на ден преди хранене.
 


Дрогите са силно токсични и е най-добре да се вземат след консултация със специалист и под негово наблюдение!

 



Шафран

 


Мнозина погрешно считат, че шафранът като близък роднина на минзухара цъфти през пролетта. Една от най-скъпите подправки днес се бере през есента. Тя е изключително скъпа, защото от целия цвят се берат и ползват само близалцата на плодниците, които се берат само ръчно.

 



Ако сте разстроен и ви липсва вътрешната радост, то вземете 3-4 истински близалца на шафран и ги потопете в 1 кафеена чашка топло мляко. 10 мин. оставете да кисне, прецедете и изпийте на малки глътки. Вземайте ги сутрин и вечер, но не повече от 7 дни.Направете пауза от 8 дни и след това повторете курса.



Паричка

 


Наричат още паричката (Bellis perennis) и очица, дребна лайкучка, дребно кокиче, ергенска сълза, маргаритар, туртички.
Билката има пикочогонно, противокашлечно  и дезинфекционно действие. Препоръчва се при хемороиди, бронхит, задух, а също при упорита кашлица с неясен произход, възпаление на млечната жлеза, възпаления на пикочния мехур , маточни течения.

 



В студена вода се накисва 2-3 ч.л. дрога, престоява 8 часа, прецежда се и се изпива количеството за 1 ден.

 



Друга рецепта: 2 ч.л. дрога се залива в 300 мл. вряла вода, престоява 1 час, прецежда се и се пие по 1 кафеена чашка 3 пъти дневно, преди хранене.

 



В комбинация с корени от драка отварата се ползва при жабурене при зъбобол, съветва известният наш билкар Васил Канисков. Комбинацията от паричка и слез се предписва като ефикасна отвара при продължителна кашлица.

 



Цветовете на паричката се варят във вода, докато остане половината. Получената отвара се пие 3 пъти дневно по 1 кафеена чашка при хемороиди, кашлица, бронхит. Тази отвара може да се използва и при зъбобол.

 



Стрити на прах цветове на паричката се ползват за насипване и натриване на зачервените клепачи на очите.

 

Свързани статии: 

 

Пролетно презареждане

 

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

 

Как да победим пролетната умора

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Мака - направете го част от менюто си

Мака - направете го част от менюто си

Следваща статия
Най-успешната терапия на хепатит С на път

Най-успешната терапия на хепатит С на път

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар