Блог

Как да се предпазим от рак на главата и шията?

Как да се предпазим от рак на главата и шията?

Имате ли упорита рана в устата или на езика, преглъщате ли трудно, пресипнал ли е гласа ви, имате ли бучка на шията? Обикновено това са симптоми на възпалено гърло, инфекция или настинка, но не винаги това е единствената причина. Понякога те могат да бъдат симптом за някой от видовете рак на главата и шията. Тези симптоми често се пренебрегват от хората, докато не стане късно. 

 

 

 

Основната причина за това е незнанието и липсата на информираност в обществото за този вид онкологични заболявания, смята доц. д-р Берин Пехливан. Тя е радиационен онколог в болница „Медикал парк“ (Турция) и съосновател на Турското дружество за рак на главата и шията. Трупала е професионален опит във Франция и Швейцария, а в момента е един от най-търсените специалисти от пациенти с такъв вид рак в Турция. Твърди, че ако се открие навреме и се третира адекватно, ракът на главата или шията може да бъде излекуван в огромна част от случаите.

 

 

 

 

Доста се знае и се говори за рака на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб, на шийката на матката и левкемията. Случаите на рак на главата и шията обаче представляват 10 на сто от всички ракови заболявания в световен мащаб, и са шестата най-често срещана причина за смъртни случаи при онкологични заболявания, посочва доц. д-р Пехливан.

 

 

 

 

Рак или настинка – как да го познаем

 

 

 

 

Ракът на гърлото е най-разпространият от всички видове рак на главата и шията. Той се проявява главно с пресипналост на гласа, която продължава по-дълго от 10-15 дни. В такъв случай трябва да се търси лекар, без да се губи време, съветва доц. д-р Берин Пехливан. Безболезнени бучки и подутини в областта на врата, които се задържат повече от 2-3 седмици, също налагат посещение при лекар. Незарастващи рани в устната кухина, по езика и устните, или проблеми с преглъщането, продължително запушване или кървене от носа, болки или „звън“ в ушите също предполагат да се обърнем към специалист.

 

 

 

 

Главните виновници - алкохолът и цигарите

 

 

 

Консумацията на повече от 3 чаши алкохол дневно при мъжете и повече от 2 чаши при жените увеличава риска от рак на главата и шията. Отказването от тези два лоши навика намалява риска от заболяване с 50%. Този вид рак е четири до пет по-разпространен при мъжете, но в последно време все по-често се среща и при жените. Основната причина е увеличената употреба на алкохол и на тютюн.

 

 

 

Предаваният по полов път HPV вирус, който причинява генитални брадавици и рак на шийката на матката при жените, също може да причини рак на главата и шията. „25 на сто от случаите на орален рак и 35 на сто от случаите на рак на гърлото може да бъдат свързани с HPV вируса“, казва доц. д-р Берин Пехливан.

 

 

 

80% успешно лечение при ранна диагноза

 

 

 

Рак на главата и шията може да бъдет локализиран във всяка точка, от слюнчените жлези до меката част на ухото. Той може да атакува езика, ларинкса, устната кухина, устните и венците, като превръща живота на пациента в кошмар. Възпалени рани по видимата част на тялото, каквито са главата и шията, често предизвикват и психическа депресия при пациентите, която усложнява лечението на физическото заболяване.

 

 

 

 

С ранна диагноза и правилно лечение обаче пациентите могат да се излекуват в 80 на сто от случаите, казва доц. д-р Берин Пехливан. В зависимост от случая, в лечението може да се използва един метод или комбинации от всички методи - хирургия, химиотерапия и лъчетерапия. Много ефективен метод на лъчелечение е томотерапията, посочва доц. Пехливан от „Медикал парк“.

 

 

 

 

При необходимост от допълнителна информация или консултация:

 

 

 

тел.: 088 37 36 000 или 0090 530 174 26 24

 

 

 

e-mail: bulgaria@medicalpark.com.tr

 

 

 

Свързани статии:

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
http://doctiming.bg/blog/пролетно-здраве-ползите-от-копривата-спанака-дивия-чесън-и-киселеца

Сезонът на лековитите пъпки - най-ефикасните рецепти

Следваща статия
Укротете кръвната захар с ечемик

Укротете кръвната захар с ечемик

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар