Блог

Проучвания показват, че кафето може да стимулира мозъчната функция, изгаря мазнините и още

Проучвания показват, че кафето може да стимулира мозъчната функция, изгаря мазнините и още

Малко напитки разделят света на естественото здраве, като кафето. За всеки един експерт, който прокламира, че кафето е една от най-здравословните напитки, които можем за консумиране, изглежда има поне един друг експерт, който провъзгласява точно обратното: че отказването от кафето е предпоставка за създаване на по-здравословен начин на живот.

 

Докато може да има недостатъци от пиенето на кафе (например, кафето може да допринесе за безсъние и безпокойство при някои индивиди), проучвания продължават да показват, че редовната консумация на тази ароматна и многообичана напитка е поразително полезна за здравето на средния човек – особено ако кафето идва от висококачествени органични зърна.

 

Кафето засилва мозъчната функция

 

Кафените зърна са един от най-големите източници на кофеин в света, горчив алкалоид, доказан като полезен за функциите на мозъка. Например, едно изследване, публикувано в Psychopharmacology, установило, че само 32 милиграма кофеин (по-малко от това в една чаша кафе) „значително подобрява слуховата бдителност и визуално време за реакция.“ Преглед, представен в Nutrition Bulletin, също така открива, че кофеинът има благоприятен ефект върху настроението и умствената яснота.

 

Според изследователя Бертил Б. Фредхолм, когнитивните ползи на кофеина произлизат от способността му да блокира инхибиращия невротрансмитер аденозин в мозъка. Когато аденозинът е блокиран, количеството други невротрансмитери – включително невротрансмитерът за „мотивация“ допамин – се увеличава, което води до по-голямо задействане на неврони. Поради тази причина, пиенето на чаша кафе преди важно интелектуално събитие, като вземане на изпит, може да помогне за подобряване на производителността.

 

Кафето подпомага изгарянето на мазнините

 

Има една добра причина защо повечето търговски добавки за изгаряне на мазнини съдържат кофеин. Той върши работа. Например, изследване, публикувано в American Journal of Physiology, показва, че кофеиновото кафе повишава липидната оксидация (разграждането на мазнините) с 10 на сто при затлъстели жени и невероятните 29% при по-стройните жени. Обаче, този ефект има тенденция да намалява с възрастта и е по-изразен при по-младите хора.

 

Освен това, проучвания показват, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма с до 10% в зависимост от консумираното количество (по-големи дози са склонни да произвеждат по-големи ефекти). Следователно, ако смятате, че бавният метаболизъм може да допринася за неспособността ви да отслабвате, помислете за добавяне на още кафе към вашата диета и вижте дали това ще помогне.

 

Кафето ни предпазва от сериозни невродегенеративни заболявания

 

Болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон са най-честите причини за деменция в Западния свят и няма известни лекове за тях. Предвид това, чрез ядене на диета, богата на органични цели храни, оставайки активни, и ако може да се вярва на проучванията – пиене на повече кафе, е възможно да намали риска ни от тях.

 

Например, европейско проучване, озаглавено „Предпазва ли от болестта на Алцхаймер приемът на кофеин?“ установява, че излагането на кофеин сред пациентите “ е значително обратнопропорционално свързано с болестта на Алцхаймер.“ Освен това, проучването, предоставено от Американската неврологична асоциация, показва, че пиещите кафе имат по-нисък риск от болестта на Паркинсон, отколкото тези, кото не пият кафе.

 

Кафето е пълно с антиоксиданти

 

Докато кафето не е особено богат източник на основни хранителни вещества (то съдържа малки количества от някои B-витамини и минерали, и това е всичко), то е един от най-добрите източници на антиоксиданти за борба с болестите в света. В действителност, изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, установило, че кафето е от най-голям принос за антиоксидантен прием сред изпитваните пациенти (да, дори повече от плодовете и зеленчуците). Ясно е, че това е напитка, за консумацията на която никой от нас не трябва да се чувства виновен!

 

Свързани статии:

Кафето, моят приятел

Клизми с кафе: ключът към детоксикация и здраве на цялото тяло

Кафе от билки - защо да не опитаме? Ето от кои билки можем да го направим

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Дали ядете "истинска" канела?

Дали ядете "истинска" канела?

Следваща статия
Благотворната сила на растенията: Коприва

Благотворната сила на растенията: Коприва

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар