Блог

Кафе от билки - защо да не опитаме? Ето от кои билки можем да го направим

Кафе от билки - защо да не опитаме? Ето от кои билки можем да го направим

Има още един начин да се наслаждаваме на любимото си кафе, без то да ни доставя мечтаната и ободряваща ударна доза кофеин. То е взето от природата и затова е хем полезно, хем дъхаво.
 

 

Кои билки стават за кафе?

 

По-старото поколение у нас помни легендарното кафе”Инка”, което се славеше с вкусовите си качества и с липсата на кофеин.  На практика то е смес от жълъдово брашно и цикория.
 

 

Кафе от бук

 

Сухата маса (кюспе), която се получава след изцеждането на маслото от  плодчетата на бука (Fagus silvatica ) може да се употреби не само за храна на животните, но и за добиване на кафеен сурогат.
 

 

Буковите жълъди са богати на белтъчини, захар, витамин Е, органични киселини и тлъсто масло. Те трябва да се консумират печени, тъй като поради съдържащия се в тях  алкалоид фагин може да причини в сурово състояние отравяния. 
 

 

Добре изчистените и изпечени жълъди могат да се  смелят на брашно, което също служи за заместител на кафето - 2 ч.л. чаша вода ври 1 мин, след което се подслажда на вкус.
 

 

Като добавка към кафе, чай, какао можете да добави т.нар. „буково мляко”. То се приготвя от изпечени жълъди, на които се отстраняват люспите и ядките се счукват на ситно.  Добавя се малко вода. Полученото „буково мляко” е много калорийно, разяснява Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения. 
 

 

Кафе от жълъди (рецепта2)

 

Жълъдите се обелват и се нарязват на ситни парченца. Престояват 2 денонощия във вода, която се сменя 3-4 пъти дневно. Изцеждат се , заливат се с вода в съотношение 2:1, слага се да кипне. Мокрите и още топли жълъди се смилат с машинка за месо. Разстилат се на тънък слой върху дървената повърхност и се сушат на въздух( може и на фурна). Изсушената маса се смила на прах с кафемелачката. 
 

 

 

Кафеена напитка

 

30 гр. изпечени ( след киснене във вода) жълъди, по 10 гр. ръж и овес, 15 гр. пшеница, 20 гр. ечемик се смесват, добавят се 10 гр. сушени корени от глухарче и 20 гр. от цикория( синя жлъчка). Цялата смес се смила в кафемелачка и се съхранява в плътно затворен стъклен буркан. Взема се по 1 ч.л.  и се запарва с 250 мл. вряща вода, кисне малко и е пие. Може да се добави горещо мляко, захар или мед .
 

 

Кафе от дрян

 

Изпечените и счукани на прах ядки от дряновите костилки се ползват като заместител на кафето.
 

 

 

Кафе от шипки

 

Изпечените и смлени семена на шипката ((Rosa canina) заместват кафето.  Тя е един от видовете роза, позната на човечеството още от каменната ера. 

 

 

Свързани статии:

С какво да заменим чашата кафе

7 напитки, които перфектно заместват кафето

Десетте най-луксозни и желани марки кафе в света

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Соевите напитки - гарант за женското здраве

Соевите напитки - гарант за женското здраве

Следваща статия
Над 13 излишни кг носят риск от рак на маточното тяло

Над 13 излишни кг носят риск от рак на маточното тяло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар