Блог

Предпазете очите си от компютъра

Предпазете очите си от компютъра

Дългите часове пред компютъра могат да доведат до безброй неприятни ефекти - мигрена, главоболие, болки в очите, отпадналост и други. Но има и методи, които предотвратяват подобни последствия. 

 

 

 

#Стиснете очите 

 

 

 

Най-малко шест пъти на ден стискайте очите си силно в продължение на около 10 секунди. Постарайте се да го правите на всеки час-час и половина. Това стимулира слъзните канали и ги предпазва от запушване, което може да доведе до изсушаване на окото.

 

 

 

 

#Топли компреси

 

 

 


Топлите компреси, приложени у дома в продължение на най-малко 7-10 минути на ден ще запазят необходимото количество влага в окото. Точно както тялото ни се нуждае от хидатация след усилена тренировка, същото се отнася и за очите, напомнят специалистите. За да поддържате добър баланса на слъзните жлези е добре винаги да държите на бюротоси шишенце с хидратиращи изотонични капки за очи. Нанaсяйте по една капка четири пъти на ден, независимо дали очите ви се чувстват сухи или не. Това нормализира качеството на слъзния филм, съветват още експертите.

 

 

 

#Гама линоленова киселина

 

 

 


Течният воал, който защитава окото (така нареченият слъзен филм), се състои от три слоя. Мастният му слой се образува от секрецията, отделяна върху ръба на клепача от майбомиевите жлези. Недостигът в храната или недоброто усвояване от червата на гама-линоленовата киселина променя състава на мастната секреция, подкопавайки ефикасността на слъзния филм, който носи отговорността за овлажняването на окото и предпазването му от външни агресии. Ето защо консумацията нахрани, богати на гама линоленова киселина е от изключително значение за запазване на добрата мастна киселинност на окото. Дефицитът на гамалиноленова киселина може да бъде коригиран чрез приемането на масло от пореч, едроцветна пупалка (Oenothera biennnis) и семена от касис.

 

 

 

 

#Син филтър

 

 

 


Преди да седнете пред компютъра трябва да проверите осветлението на своето работно място. Лампата, която стои на бюрото може да се закрие със син филтър, за да се доближи максимално нейната яркост до яркостта на екрана на монитора. Добре е стените около дисплея също да бъдат в син цвят. Добре е, също така, да изберете предпазни очила с лек син филтър. Синият филтър има свойството да покрива вредна светлина, като същевременно дава път на добрата, и така предпазва окото от умората и напрежението.

 

 

 

 

#Позиционирайте правилно монитора

 

 

 


За да намалите напрежението на очите си, специалистите съветват да позиционираме монитора си на разстояние малко под нивото на очите си. Така, според експертите, очите ще бъдат по-малко отворени и съответно подложени на по-малко напрежение.

 

 

 

 

#Правилото 20/20/20

 

 

 


Експертите предлагат една чудесна алтернатива за поддържане доброто състояние на очите ни, когато целодневно са подложени на негативното влияние на монитора. Простичкото правило гласи: На всеки 20 минути правете 20 крачки и мигайте в продължение на 20 секунди.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Ако очите ви са зачервени и отделят секрет, не се самолекувайте

 

Ако страдате от зачервени очи, потърсете лекар

 

4х20 срещу уморени очи!

 

 

Източник: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво не знаете за бенките?

Какво не знаете за бенките?

Следваща статия
Справете се с пролетните алергии

Справете се с пролетните алергии

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар